πολωνία-λευκορωσία-σε-νέο-χαμηλό-οι-1071655
ΚΟΣΜΟΣ | 20.02.2023 | 23:00

Πολωνία – Λευκορωσία: Σε νέο χαμηλό οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών

Και άλλους περιορισμούς στην οδική κυκλοφορία με τη Λευκορωσία εφάρμοσε σήμερα Δευτέρα (20.2.2023) η Πολωνία, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή της ότι το Μινσκ απέλασε 3 Πολωνούς διπλωμάτες, ρίχνοντας τις ήδη εχθρικές διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών σε νέο χαμηλό.

Επικαλούμενη λόγους «κρατικής ασφάλειας», η Πολωνία ανακοίνωσε στις 9 Φεβρουαρίου ότι κλείνει ένα συνοριακό πέρασμα στη Λευκορωσία στο Μπομπροβνίκι. Έτσι, η μεταφορά εμπορευμάτων για οχήματα της Λευκορωσίας στο συνοριακό πέρασμα Κουκουρίκι-Κοζλόβιτσε θα διακοπεί από τις 19:00 αύριο Τρίτη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η απόφαση συνδέεται με την απόφαση του Μινσκ να περιορίσει την κυκλοφορία πολωνικών φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα στα σύνορα της Λευκορωσίας με τη Λετονία και τη Λιθουανία, ανέφερε το υπουργείο.

Νωρίτερα σήμερα, δύο Πολωνοί πρόξενοι από την Χρόντνα και ο μεσολαβητής της πολωνικής συνοριοφυλακής στο Μινσκ διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν η Λευκορωσία «μέχρι το τέλος της ημέρας της Τετάρτης», γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας Λούκας Γιασίνα.

«Σκεφτόμαστε μια σωστή και κατάλληλη απάντηση σε αυτό», είπε.

Η Λευκορωσία χαρακτήρισε παράλογη και επικίνδυνη την απόφαση της Βαρσοβίας να κλείσει το συνοριακό πέρασμα στο Μπομπροβνίκι. Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας δεν ήταν άμεσα προσβάσιμο για να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις.

Η Πολωνία είναι ένα σημαντικό καταφύγιο για τους αντιπάλους του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και η Βαρσοβία είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Κιέβου από τότε που ο κύριος σύμμαχος της Λευκορωσίας, η Ρωσία, εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι σχέσεις Βαρσοβίας – Μινσκ επιδεινώθηκαν περαιτέρω στις 8 Φεβρουαρίου όταν ένα δικαστήριο της Λευκορωσίας καταδίκασε έναν δημοσιογράφο πολωνικής καταγωγής σε οκτώ χρόνια κάθειρξης σε μια δίκη που η Βαρσοβία ανέφερε ότι είχε πολιτικά κίνητρα.

Ουρές χιλιομέτρων

Εν τω μεταξύ το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος στο Μπομπροβνίκι και τα αντίποινα του Μινσκ σε αυτή την κίνηση, έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και σήμερα μια ουρά φορτηγών από την πολωνική πλευρά στο μοναδικό ανοιχτό σημείο διέλευσης για μεταφορά εμπορευμάτων στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας ξεπερνούσε τα 40 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τις τελωνειακές αρχές.

«Περίπου 1.900 φορτηγά σχηματίζουν αυτήν την ουρά, η οποία φτάνει σε περίπου 63 ώρες αναμονής» στις πλευρές του δρόμου που οδηγεί στο πέρασμα Κορόστσιν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των τοπικών τελωνείων Μίχαλ Ντρους.

Επιπλέον, η πολωνική αστυνομία συνέλαβε επτά τελωνειακούς υπαλλήλους στο πέρασμα Μπομπροβνίκι, που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε ομάδα διακινητών τσιγάρων.