πολεμική-άσκηση-nato-στη-νορβηγία-με-30-000-στρ-1000435
ΚΟΣΜΟΣ | 15.03.2022 | 08:00

Πολεμική άσκηση NATO στη Νορβηγία με 30.000 στρατιώτες & 50 πλοία

Κομβόι με επίκεντρο στρατιωτικές ασκήσεις, στις οποίες συμμετέχουν 30.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ «δουλεύει» στη Νορβηγία, στα σύνορα με τη Ρωσία, καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το σενάριο της άσκησης «Cold Response 2022», είναι ενδεικτικό των πολεμικών σχεδιασμών καθώς η άσκηση δοκιμάζει την ικανότητα της Νορβηγίας να λάβει εξωτερικές ενισχύσεις σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα, βάσει του άρθρου 5 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ που αναγκάζει τα μέλη του να σπεύσουν σε βοήθεια ενός από τα μέλη του.

Στην άσκηση συμμετέχουν επιπλέον 200 αεροσκάφη και 50 πολεμικά πλοία, ενώ τα γυμνάσια διεξάγονται σε πολύ μεγάλα τμήματα του νορβηγικού εδάφους, περιλαμβανομένης της περιοχής πάνω από τον αρκτικό κύκλο.

Όπως και τις προηγούμενες φορές που διεξήχθη η άσκηση, σε αυτή συμμετέχουν επίσης η Σουηδία και η Φινλανδία, χώρες – σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

Τα δύο αυτά κράτη έχουν προσεγγίσει το ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια, ενώ η ρωσική εισβολή προκάλεσε την επανέναρξη της συζήτησης για μια ενδεχόμενη ένταξή τους στη Συμμαχία.

Η άσκηση, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, θεωρείται ως η μεγαλύτερη του ΝΑΤΟ και διεξάγεται λίγα μίλια μακριά από τα ρωσικά σύνορα. Ο χρόνος ολοκλήρωσής της αναμένεται την 1η Απριλίου.

Ο υπεύθυνος για την άσκηση στρατηγός Yngve Odlo, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2 ότι «είναι μία αμυντική άσκηση» και τόνισε ότι «δεν αποτελεί στρατιωτική επιχείρηση με επιθετικό σκοπό».