Ποιος παράγοντας την αυτοδιοίκησης είπε: Σιγά μην διαγράψουμε τα χρέη της Ελλάδας!

Πριν από λίγες ημέρες ο άνθρωπος που χαρακτηριστίκε «Μαρξ του 21ου αιώνα», ο Τομά Πικετί, που έγραψε το μπεστ-σέλερ «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα», μιλώντας στο Βερολίνο, είπε ποια θα μπορούσε να είναι η λύση στο σημερινό ελληνικό αδιέξοδο.

Ο Τομά Πικετί, είπε ότι η λύση δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τη διαγραφή μέρους του χρέους στα πρότυπα της Γερμανίας το 1953.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, προκάλεσε αντιδράσεις. Μάλιστα, ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου, ούτε λίγο ούτε πολύ απάντησε στον διάσημο Γάλλο οικονομολόγο, ότι σιγά μην διαγραφεί το ελληνικό χρέος!

Συγκεκριμένα, παίρνοντας το λόγο εξέφρασε τον «σοβαρό σκεπτικισμό» του σε ό,τι αφορά τις προτάσεις Πικετί. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο Όλαφ Σολτς είπε ότι «έχει ήδη βοηθηθεί πολύ ακόμα και από χώρες, όπως η Σλοβενία, που είναι πιο φτωχές απ’ αυτήν».

Για τον Σολτς ενδεχόμενη διαγραφή του ελληνικού χρέους θα ήταν όχι μόνο άδικη αλλά και ανώφελη. «Εκείνο που χρειάζεται είναι η Αθήνα να βρει τη θέση της στις διεθνείς αγορές και να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, κυρίως φορολογώντας τους πιο πλούσιους», είπε ο γερμανός δήμαρχος.

Ο Τομά Πικετί διαφώνησε με τον Σολτς. «Θα ήταν υποκρισία. Ζητούμε από την Αθήνα να φορολογήσει τους πλούσιους, αλλά αυτοί φέρνουν τα χρήματά τους σε γαλλικές και γερμανικές τράπεζες που αρνούνται να παράσχουν στις ελληνικές αρχές πληροφορίες για τους πελάτες τους», αντέτεινε ο Πικετί.

ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ, ΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣ, ΤΟΜΑ ΠΙΚΕΤΙ


Αφήστε μια απάντηση