Πλουσιότεροι έγιναν οι πλούσιοι της Πορτογαλίας μέσα στην κρίση

Κατά 16% πλουσιότεροι έγιναν οι 25 πιο πλούσιοι άνθρωποι στην Πορτογαλία το 2013, κερδίζοντας συνολικά επιπλέον 16,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του περιοδικού Exame«Ακόμη και σε καιρούς κρίσης, οι μεγάλες περιουσίες εξακολουθούν να αυξάνουν», σχολίασε το πορτογαλικό περιοδικό, που αποδίδει την αύξηση των περιουσιών αυτών στα κέρδη από το χρηματιστήριο.

Την ώρα που η Πορτογαλία μόλις που κατάφερε να βγει από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2013, οι 25 πιο πλούσιοι άνθρωποι της χώρας διαθέτουν περιουσίες ισοδύναμες με το 10% του ΑΕΠ, έναντι 8,4% το 2012.

Ο πιο πλούσιος Πορτογάλος, ο επιχειρηματίας Αμέρικο Αμορίμ 79 ετών, διπλασίασε την περιουσία του σε ένα χρόνο. Έφτασε τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ χάρη στην αύξηση των μετοχών της ομώνυμης εταιρείας, η οποία είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως στην κατασκευή φελλών, και της πετρελαϊκής εταιρείας Galp Energia. Στη δεύτερη θέση έπεσε ο Αλεξάντερ Σοάρες ντος Σάντος, επίσης 79 ετών, στον οποίο ανήκει η εταιρεία τροφίμων Jeronimo Martins και διαθέτει περιουσία ύψους 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται, με 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ, η οικογένεια Γκουιμάρες ντε Μέλο, στην οποία ανήκει ο όμιλος Jose de Mello.

Η Πορτογαλία κατάφερε το τρίτο τρίμηνο του 2013 να βγει από την ύφεση και να καταγράψει ασθενή ανάπτυξη 0,2%, όμως η ανάκαμψη της οικονομίας της είναι ακόμη εύθραυστη.  Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, το 2011 το 17,9% του πληθυσμού της χώρας κινδύνευε να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας, ενώ το 8,6% υπέφερε από σοβαρές ελλείψεις.

ΚΟΣΜΟΣ, ΚΡΙΣΗ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!