Πλησιάζει η ώρα της αντιστροφής των πόλων της Γης

Η αντίστροφη μέτρηση για την αντιστροφή των μαγνητικών πόλων της Γης έχει αρχίσει, σύμφωνα με επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν για μεγάλες αλλαγές στην ανθρώπινη ζωή.

Ο πλανήτης μας διαθέτει έναν αρκετά τετηγμένο πυρήνα, ο οποίος δημιουργεί μαγνητικό πεδίο ικανό να μας προστατεύσει από καταστροφικούς ηλιακούς ανέμους. Το πεδίο αυτό εκτείνεται χιλιάδες χιλιόμετρα στο διάστημα και ο μαγνητισμός του επηρεάζει τα πάντα, από την επικοινωνία μέχρι τα δίκτυα ηλεκτρισμού. Το τόσο σημαντικό για τη Γη, πεδίο αυτό όμως έχει εξασθενήσει κατά 15% τα τελευταία 200 χρόνια. Και αυτό ισχυρίζονται οι επιστήμονες, μπορεί να είναι σημάδι ότι οι πόλοι της Γης πρόκειται να αντιστραφούν.

Ο Ντάνιελ Μπέικερ, διευθυντής του εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ενδείξεις αντιστροφής. Τονίζει, επίσης, ότι αν αυτό συμβεί, είναι πιθανό κάποιες περιοχές του πλανήτη να καταστούν «ακατοίκητες» λόγω της καταστροφής των δικτύων ηλεκτρισμού.

Ιστορικά, ο βόρειος και ο νότιος μαγνητικός πόλος της Γης αλλάζουν κάθε 200.000-300.000 χρόνια. Η τελευταία αντιστροφή όμως έχει καθυστερήσει αρκετά, αφού συνέβη πριν από περίπου 780.000 χρόνια.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα από δορυφόρους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος που παρακολουθούν το μαγνητικό πεδίο της Γης, δείχνουν ότι μπορεί να επίκειται αναστροφή. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι ο τετηγμένος σίδηρος και το νικέλιο «παίρνουν» την ενέργεια από τον πυρήνα της Γης, κοντά στα σημεία που δημιουργείται το μαγνητικό πεδίο. Αν και οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, το περιγράφουν ως μια «ανησυχητική δραστηριότητα», που υποδηλώνει ότι το μαγνητικό πεδίο ετοιμάζεται να αντιστραφεί.

Αν συμβεί αυτό, ο πλανήτης μας θα εκτεθεί σε ηλιακούς ανέμους που είναι ικανοί να προκαλέσουν τρύπες στο στρώμα του όζοντος. Ο αντίκτυπος μπορεί να είναι καταστροφικός για την ανθρωπότητα, καθώς θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στα δίκτυα του ηλεκτρισμού, θα αλλάξει ριζικά το κλίμα και θα αυξηθούν τα ποσοστά του καρκίνου.

Να σημειωθεί ότι μελέτη Δανών επιστημόνων αναφέρει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη σχετίζεται άμεσα με το μαγνητικό πεδίο και όχι με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε περίπτωση αναστροφής, 100.000 άνθρωποι θα πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας.

ΚΟΣΜΟΣ, ΓΗΣ, ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ, ΠΟΛΩΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!