πειρατές-επανεμφανίστηκαν-στην-καρα-522028
ΚΟΣΜΟΣ | 18.08.2018 | 10:08

Πειρατές επανεμφανίστηκαν στην Καραϊβική

Η οικονομική κατάρρευση της Βενεζουέλας και η πολιτική αστάθεια σε άλλες χώρες της Καραϊβικής, όπως η Νικαράγουα, η Αϊτή, το Σουρινάμ, η Σάντα Λουσία και η Ονδούρα, έδωσαν το έναυσμα για να αναβιώσει εν μέσω 21ου αιώνα η πειρατεία στα παλιά της λημέρια, κλέβοντας τα φώτα της δημοσιότητας από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Σομαλία!

Αιώνες αφότου σίγασαν τα κανόνια του διαβόητου Μαυρογένη και εξαφανίστηκε από τα νερά της Καραϊβικής η μαύρη σημαία με τη νεκροκεφαλή και τα διασταυρωμένα κόκκαλα (η Τζόλι Ρότζερ, των βρετανών πειρατών) πολλαπλασιάζονται οι επιθέσεις και τα ρεσάλτα σε εμπορικά σκάφη, αλιευτικά και γιοτ που πλέουν στα άλλοτε αμέριμνα εξωτικά νερά. Η οικονομική κρίση ξανάφερε την αναρχία του 17ου αιώνα.

«Ανοιχτά των ακτών της Βενεζουέλας επικρατεί κυριολεκτικά χάος, είναι μπάτε σκύλοι αλέστε», δήλωσε στη Washington Post ο Τζέρεμι Μακ Ντέρμοτ, διευθυντής της ΜΚΟ Ιnside Crime, που ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα στην Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε μια άλλη ΜΚΟ, η Oceans Beyond Piracy, μόνο το 2017 σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής 71 σοβαρές πειρατικές επιθέσεις – κυρίως ληστείες σε εμπορικά πλοία και γιοτ. Το ποσοστό είναι κατά 163% αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και εντοπίζεται στην Καραϊβική- κυρίως εξαιτίας της Βενεζουέλας.

Το οικονομικό και κοινωνικό χάος στη χώρα του Μαδούρο είχε διαλυτικές επιπτώσεις στον κρατικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα αρκετοί λιμενικοί της Βενεζουέλας όχι μόνο να μην ασχολούνται με τα καθήκοντά τους -λόγω έλλειψης μέσων και μισθών πείνας- αλλά σε κάποιες περιπτώσεις να καταφεύγουν και οι ίδιοι σε… πειρατικές μεθόδους για να επιβιώσουν!

Ενας υπάλληλος λιμεναρχείου στη Βενεζουέλα αποκάλυψε ανώνυμα στη Washington Post ότι ορισμένοι άνδρες της Ακτοφυλακής πλευρίζουν συστηματικά τα αγκυροβολημένα σκάφη ζητώντας χρήματα και τρόφιμα. Αυτό είχε ως συνέπεια τα εμπορικά πλοία να αγκυροβολούν όλο και μακρύτερα από τις ακτές της Βενεζουέλας, σβήνοντας το βράδυ τα φώτα και τις μηχανές τους!

Στην περιοχή ανθεί βέβαια και η καθαυτό «επαγγελματική πειρατεία», σε όλο και πιο βάρβαρη μορφή.

Τον Απρίλιο π.χ. μια συμμορία μασκοφόρων έκανε ρεσάλτο σε τέσσερα αλιευτικά σκάφη της Γουιάνας 30 μίλια από την ακτή. Πέταξαν καυτό λάδι στα πληρώματα, τους απείλησαν με ματσέτες και τους έριξαν στη θάλασσα, έρμαιο των κυμάτων και των καρχαριών. Από το 20μελές πλήρωμα του στολίσκου μόνο οι 5 επιβίωσαν.

Ο πρόεδρος της Γουιάνας, Ντέβιντ Γκρέιντζερ, έκανε λόγο για «σφαγή», αποδίδοντας το περιστατικό στην έξαρση της ένοπλης βίας συμμοριών στο γειτονικό Σουρινάμ (έχει καθεστώς παρόμοιο με της Βενεζουέλας).

«Οι πειρατές μας είπαν ότι θα πάρουν τα σκάφη κι εμείς πρέπει να πηδήξουμε στο νερό», δήλωσε στο Reuters ο 47χρονος Ντεοναρίν Γκόμπερνταν, ένας από τους ελάχιστους επιζώντες. «Προσπάθησα να κρατήσω το κεφάλι μου έξω από το νερό για να αναπνέω. Ηπια πολύ θαλασσινό νερό αλλά άντεξα, κοιτώντας το βράδυ τα αστέρια και τη Σελήνη. Προσευχόμουν και δεν έχανα τις ελπίδες μου…».

Τον Ιούλιο τρεις ένοπλοι με μαχαίρια και πιστόλια επέδραμαν σε φέρι μποτ της Βενεζουέλας που συνδέει την ενδοχώρα με τα νησιά, έδεσαν το πλήρωμα κι έκλεψαν χρήματα και ηλεκτρονικά είδη. Μερικούς μήνες νωρίτερα στο Λιμάνι του Σταυρού (Πουέρτο Λα Κρους) επτά ένοπλοι ανέβηκαν σε αγκυροβολημένο τάνκερ, εξουδετέρωσαν τους άνδρες της βάρδιας κι έκλεψαν ό,τι βρήκαν από σεντούκια και ντουλάπια, σε ένα από τα πολλά περιστατικά του είδους που αναφέρθηκαν στο Τμήμα Εγκλημάτων του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (International Chamber of Commerce), με έδρα το Λονδίνο.

Η έξαρση της εγκληματικότητας στη Βενεζουέλα έχει γίνει φόβος και τρόμος του νησιωτικού Τρίνιταντ και Τομπάγκο, ενός αρχιπελαγικού κράτους 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων που διακρίνεται από τις ακτές της Βενεζουέλας. Από την «προ-Τσάβες» εποχή κατέφθαναν στα λιμάνια του μαριχουάνα και κοκαΐνη με προορισμό άλλα κράτη της Καραϊβικής και τις ΗΠΑ. Τελευταία όμως οργιάζει όσο ποτέ το λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών, γυναικών και εξωτικών ζώων και πτηνών από τη Βενεζουέλα, ενώ συχνά σημειώνονται και κρούσματα απαγωγών για λύτρα, με θύματα ψαράδες από το Τρίνιταντ.

Πολιτικοί της χώρας υποστηρίζουν ότι η είσοδος οπλισμού από τις στρατιωτικές αποθήκες (!) της Βενεζουέλας έχει συμβάλει στην αύξηση των ανθρωποκτονιών στο Τρίνιταντ.

«Κάπως έτσι ξεκίνησαν τα προβλήματα στις ακτές της Ανατολικής Αφρικής και τη Σομαλία – και γι’ αυτό ευθύνεται η πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα», τόνισε ο αντιπολιτευόμενος βουλευτής του Τρίνιταντ, Ρουντάτ Μουνιλάλ.