πιο-θερμοί-από-ποτέ-οι-ωκεανοί-το-2022-917561
ΚΟΣΜΟΣ | 11.01.2023 | 19:53

Πιο θερμοί από ποτέ οι ωκεανοί το 2022

Οι πιο θερμοί που έχουν καταγραφεί ποτέ ήταν οι ωκεανοί το 2022, γεγονός που καταδεικνύει τις αλλαγές που έχουν επιφέρει οι ανθρωπογενείς εκπομπές στο κλίμα του πλανήτη.

Ειδικότερα, την περασμένη χρονιά έφτασε σε ιστορικό υψηλό η ποσότητα της υπερθέρμανσης που απορρόφησαν οι ωκεανοί του πλανήτη, ένας ισχυρός δείκτης της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε ομάδα επιστημόνων την Τετάρτη.

Αυτό επισκιάζει το ρεκόρ θερμότητας των ωκεανών που σημειώθηκε το 2021, το οποίο είχε «σπάσει» το ρεκόρ του 2020 που με τη σειρά του είχε ξεπεράσει το ρεκόρ του 2019. Πρόκειται για ένα φαινομενικά συνεχώς κλιμακούμενο μοτίβο ακραίων καιρικών φαινομένων.

Για παράδειγμα, η θερμοκρασία του αέρα του πλανήτη αυξάνεται εδώ και δεκαετίες, σημειώνοντας αυξομειώσεις χωρίς όμως να σημειώνει ρεκόρ κάθε χρόνο. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus κατέταξε πρόσφατα το 2022 ως την πέμπτη πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί για την ατμόσφαιρα.

Η θερμοκρασία στους ωκεανούς, ωστόσο, ακολουθεί άλλη πορεία. Αλλάζει πιο αργά – και πιο σημαντικά. Καθώς η κλιματική αλλαγή επικρατεί, οι φυσικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας των ωκεανών έχουν όλο και λιγότερο σημαντικό ρόλο, οδηγώντας σε μια σειρά από διαδοχικά ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, με το 2018 να είναι η τελευταία χρονιά που δεν σημειώθηκε ρεκόρ, εξηγεί ο καθηγητής Τζον Άμπραχαμ στο Πανεπιστήμιο του St Thomas στη Μινεσότα και μέλος της ομάδας που συνέταξε τη μελέτη περί θερμότητας των ωκεανών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, περισσότερο από το 90% της υπερβάλλουσας θερμότητας, που προκύπτει από την πλανητική ενεργειακή ανισορροπία κατά την οποία περισσότερη ηλιακή θέρμανση εισέρχεται στο σύστημα της Γης από ό,τι διαφεύγει ξανά στο διάστημα, καταλήγει στους ωκεανούς.

Τα στοιχεία, που ξεκινούν από το 1958, δείχνουν μια αδυσώπητη άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών, με επιτάχυνση της θέρμανσης μετά το 1990.

Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας επηρεάζουν σημαντικά τον καιρό. Οι θερμότεροι ωκεανοί οδηγούν σε πιο έντονους τυφώνες και περισσότερη υγρασία, που φέρνει πιο έντονες βροχές και πλημμύρες. Τα θερμότερα νερά διαστέλλονται επίσης, ανεβάζοντας τη στάθμη της θάλασσας και θέτοντας σε κίνδυνο τις παράκτιες πόλεις.

Η θερμοκρασία των ωκεανών επηρεάζεται επίσης πολύ λιγότερο από τη φυσική μεταβλητότητα του κλίματος σε σχέση με τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, καθιστώντας τους ωκεανούς έναν αναμφισβήτητο δείκτη της παγκόσμιας θέρμανσης.

«Οι ωκεανοί περιέχουν τεράστια ποσότητα νερού και σε σύγκριση με άλλες ουσίες, χρειάζεται πολλή θερμότητα για να αλλάξει η θερμοκρασία του νερού», είπε η Λίντα Ρασμουσεν, του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps, η οποία δεν συμμετείχε στην εργασία αλλά σχολίασε τα ευρήματα της μιλώντας στην Washington Post. «Το γεγονός ότι βλέπουμε τέτοιες σαφείς αυξήσεις στην περιεκτικότητα σε θερμότητα των ωκεανών, που συμβαίνει εδώ και δεκαετίες, δείχνει ότι υπάρχει μια σημαντική αλλαγή σε εξέλιξη».

«Η μέτρηση των ωκεανών είναι ο πιο ακριβής τρόπος για να προσδιορίσουμε πόσο εκτός ισορροπίας είναι ο πλανήτης μας. Έχουμε περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών και αυτό έχει τεράστιες συνέπειες σε όλο τον κόσμο», είπε από την πλευρά του ο Άμπραχαμ.

Η νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η αύξηση της θερμότητας που περιέχεται στα περίπου 1,25 μίλια νερού των ωκεανών – μια αύξηση που οφείλεται σε μια τεράστια ποσότητα απορροφούμενης ενέργειας που μετράται σε μονάδες γνωστές ως zettajoules – αντιπροσωπεύει τον πραγματικό παλμό της κλιματικής αλλαγής.

Η ποσότητα της προστιθέμενης θερμότητας το 2022 είναι περίπου εκατό φορές μεγαλύτερη από τη συνολική παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2021, ανέφεραν οι ερευνητές.