πγδμ-προεδρικές-εκλογές-στις-12-απριλίο-497430
ΚΟΣΜΟΣ | 08.02.2019 | 20:26

ΠΓΔΜ: Προεδρικές εκλογές στις 12 Απριλίου

Στις 21 Απριλίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ ενώ αν χρειαστεί δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 5 Μαΐου.

Τις εκλογές προκήρυξε ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Ταλάτ Τζαφέρι, ενώ η θητεία του Γκιόργκι Ιβάνοφ, προέδρου της χώρας, ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου.

Τα κόμματα στην ΠΓΔΜ έχουν ξεκινήσει τις διεργασίες για την ανάδειξη των υποψηφίων με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE να ανακοινώνει τον υποψήφιο του σε διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου. Τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (64 ετών) και ο βουλευτής Βλάτκο Γκιόρτσεφ (41 ετών).

Το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ θα επιλέξει τον υποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές σε διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί υποψηφιότητες, κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ στην ΠΓΔΜ οι επικρατέστεροι υποψήφιοι του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ θεωρούνται ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο υπουργός Εσωτερικών, Όλιβερ Σπάσοφσκι και ο εθνικός συντονιστής της πΓΔΜ για το ΝΑΤΟ, Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος ήταν υποψήφιος του κόμματος αυτού και στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, όμως ηττήθηκε από τον Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συνεργασίας του SDSM με το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, με κοινό υποψήφιο. Στην περίπτωση αυτή, ίσως προκριθεί κάποιο άλλο πρόσωπο για υποψήφιος Πρόεδρος.