πέθανε-η-φρανσουά-ζιλό-μούσα-του-πικάσ-1190906
ΚΟΣΜΟΣ | 07.06.2023 | 18:36

Πέθανε η Φρανσουά Ζιλό, μούσα του Πικάσο

Πέθανε σε ηλικία 101 ετών η Φρανσουά Ζιλό, η μούσα του Πικάσο και ζωγράφος που η καριέρα της επισκιάστηκε από το ειδύλλιό της μαζί του. Τον θάνατό της επιβεβαίωσε στους New York Times η κόρη της η οποία είπε ότι η Γαλλίδα καλλιτέχνιδα αντιμετώπιζε καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις. Η Ζιλό πέθανε σε νοσοκομείο του Μανχάταν.

Η γαλλίδα ζωγράφος Φρανσουάζ Ζιλό ήταν πάνω από μία δεκαετία, μούσα και σύντροφος του Πάμπλο Πικάσο. Παράλληλα όμως η Ζιλό ήταν η μόνη γυναίκα που τον εγκατέλειψε. «Φαντάζεσαι ότι ο κόσμος θα ενδιαφερθεί για σένα;» φαίνεται να της είχε πει ο Πικάσο, όταν του είπε ότι τον εγκαταλείπει. «Δεν θα ενδιαφερθούν ποτέ, πραγματικά μόνο για σένα. Ακόμα κι αν νομίζεις ότι οι άνθρωποι σε συμπαθούν, θα πρόκειται απλά για ένα είδος περιέργειας που θα έχουν για ένα πρόσωπο του οποίου η ζωή άγγιξε τόσο στενά τη δική μου». Η ίδια ξαναέφτιαξε τη ζωή της μετά το τέλος της σχέσης τους το 1953. Συνέχισε να ζωγραφίζει και να εκθέτει τα έργα της και έγραψε βιβλία.

Γεννημένη σε μια εύπορη παριζιάνικη οικογένεια, η Ζιλό ήταν ήδη αφοσιωμένη ζωγράφος όταν γνώρισε τον 40 χρόνια μεγαλύτερό της Πικάσο, σε ένα γαλλικό εστιατόριο όταν ήταν μόλις 21 ετών, μάλιστα 10 χρόνια μετά και αφού είχε υποστεί κάποιες ακόμα ερωμένες τον εγκατέλειψε με τα δύο της παιδιά, την Παλόμα και τον Κλοντ.

«Την ανακάλυψε όταν αυτή ήταν μόλις 22 χρονών. Η Ζιλό σαγήνευσε τον Πικάσο με το σφρίγος της νεότητας, αλλά και τη σπιρτάδα του πνεύματός της. Αγνή και παρθένα, ήταν για εκείνον ένας λευκός καμβάς». Με αυτά τα λόγια περιγράφει την πρώτη συνάντησή τους ο συγγραφέας Μάλτε Χέρβιγκ.

Η δυναμική καλλιτέχνις μιλώντας για τη σχέση τους είχε πει πως ο Πικάσο ήταν μια ηφαιστειακή δύναμη της φύσης, «Ετσι φέραμε στον κόσμο τα δυο παιδιά μας, την Παλόμα, που είναι φημισμένη σχεδιάστρια. Και τον Κλοντ, που είναι φτυστός ο πατέρας τους».

Τελευταία Νέα:

Κως: Πώς ο δήμος εμπόδισε τη γρήγορη διακομιδή στο νοσοκομείο

ΔΥΠΑ: Δόθηκε παράταση αιτήσεων για τον κοινωνικό τουρισμό

Συμβασιούχοι Δημοσίου: Ανατροπή στη νομολογία των δικαστηρίων από το Εφετείο της Αθήνας

Προειδοποίηση ειδικών: Έρχεται «τσουνάμι» καρκίνων παγκοσμίως