Πέλλα: Τριλογία Αλώσεων Θεσσαλονίκης

Τη θεατρική παράσταση «Τριλογία Αλώσεων Θεσσαλονίκης – Ωδή θρήνου» από τη Θεατρική Ομάδα Δράσης «Τριωδία Θεσσαλονίκης», παρουσιάζουν η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ο Δήμος Πέλλας και το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 21:00, στο Πνευματικό Κέντρο των Γιαννιτσών. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η εκδήλωση είναι ενταγμένη τόσο στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας όσο και στη δράση «Ευριπίδεια 2011-2014 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013.

Η ΠΛΟΚΗ

Η παράσταση αναφέρεται στα δραματικά γεγονότα των τριών αλώσεων της Θεσσαλονίκης από τους Σαρακηνούς το 904 μ.Χ., από τους Νορμανδούς το 1185 και από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1430, όπως αυτά καταγράφονται από τρεις αυτόπτες επιφανείς Θεσσαλονικείς του κλήρου, τον Ιωάννη Καμινιάτη, τον Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης Ευστάθιο και τον Ιωάννη Αναγνώστη αντίστοιχα, σε μορφή αφηγηματικών μονολόγων από τη Θεατρική Ομάδα Δράσης «Τριωδία Θεσσαλονίκης» και σε δραματική επεξεργασία της Βάσως Παπαχαραλάμπους.

Στόχος του εγχειρήματος, που δοκιμάζεται για πρώτη φορά στα χρονικά της Θεσσαλονίκης, είναι η ανάδειξη και η παρουσίαση στο κοινό των τριών αυτών συγκλονιστικών ντοκουμέντων, που έχουν άμεση σχέση και επηρέασαν καθοριστικά την ιστορία της πόλης από την εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας μέχρι το 1912.

 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  • Θεατρικήαπόδοσηκειμένων: Βάσω Παπαχαραλάμπους
  • Σκηνοθεσία: Γιάννης Ελευθεριάδης
  • Μουσική επιμέλεια: Βάσω Παπαχαραλάμπους
  • Κοστούμια: «Τριωδία Θεσσαλονίκης»
  • Οπτικό υλικό: Γεώργιος Αρμουτσίδης
  • Ηχητικά: Αγγελική Λιωνάκη
  • Παίρνουν μέρος: Γιάννης Ελευθεριάδης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Ελιάς, Γεωργία Ζάρα, Ερμιόνη Κουζανίδου, Γεώργιος Αρμουτσίδης.
ΚΟΣΜΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!