Παρίσι: Μεγάλη συγκέντρωση κατά των δολοφονιών γυναικών στη Γαλλία

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες στο κέντρο του Παρισιού, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και να ζητήσουν αυστηρότερα μέτρα κατά των δολοφονιών των γυναικών στη Γαλλία.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Αρκετά» και κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Στοπ στις γυναικοκτονίες» ή «Ο πλανήτης χρειάζεται τις γυναίκες ζωντανές», το πλήθος συγκεντρώθηκε στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, στο πλαίσιο διαδήλωσης που οργανώθηκε από διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για ττις δολοφονίες γυναικών.

Γυναίκες όλων των ηλικιών, αλλά και μερικοί άνδρες, τήρησαν σιγή επί 74 δευτερόλεπτα, αποτίοντας φόρο τιμής στις 74 γυναίκες που έχουν δολοφονηθεί εξαιτίας του φύλου τους φέτος στη Γαλλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ομάδα συζήτησης στο Facebook «Γυναικοκτονίες από συντρόφους ή πρώην».

Σύμφωνα με την ομάδα αυτήν, τέσσερις γυναίκες δολοφονήθηκαν μόνο αυτήν την εβδομάδα.

Βάσει στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών, 130 γυναίκες φέρονται να δολοφονήθηκαν το 2017 από το σύζυγο ή το σύντροφό τους, έναντι 123 το 2016.

«Είναι σφαγή» είπε στη διαδήλωση η Ζουλί Γκαγιέ, γαλλίδα ηθοποιός και σύντροφος του γάλλου πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

«Χρειάζεται να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο τον κόσμο για το τι συμβαίνει σήμερα, ότι παρά την εξέλιξη της κοινωνίας γίνονται βήματα προς τα πίσω και ακόμα περισσότερες γυναίκες χάνουν σήμερα τη ζωή τους».

Σε συνέντευξή της στην εβδομαδιαία εφημερίδα Journal du Dimanche, η γαλλίδα υπουργός για την Ισότητα των Φύλων, Μαρλέν Σιαπά, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο ευρεία διαβούλευση για το σχεδιασμό νέων μέτρων με στόχο την αποτροπή των γυναικοκτονιών.

Στη διαβούλευση θα συμμετάσχουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει επίσης εκστρατεία προκειμένου να διασφαλίσει ότι καταγγέλλονται κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας.

«Καμία χώρα δεν έχει φθάσει σε μηδενικά κρούσματα γυναικοκτονιών, αλλά νομίζω ότι, εάν εργαστούμε όλοι πάνω σε αυτό, συλλογικά μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα μακροπρόθεσμα» ισχυρίστηκε η Σιαπά.

ΚΟΣΜΟΣ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΓΑΛΛΙΑ, ΠΑΡΙΣΙ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!