παραστρατιωτική-δύναμη-100-000-150-000-εθελοντών-997644
ΚΟΣΜΟΣ | 21.02.2023 | 22:53

Παραστρατιωτική δύναμη 100.000-150.000 εθελοντών ετοιμάζει η Λευκορωσία

Nέα δύναμη εθελοντών για την υπεράσπιση της επικράτειάς της, θα ιδρύσει η Λευκορωσία ώστε οι πάντες να εκπαιδευτούν στον «χειρισμό όπλων», να είναι σε θέση να αντιδράσουν αν η χώρα υποστεί επίθεση και να συμβάλουν στη διατήρηση της δημόσιας τάξης σε καιρό ειρήνης, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Λουκάσενκο.

«Η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Το έχω ξαναπεί, πάνω από μια φορά: κάθε άνδρας – και όχι μόνο κάθε άνδρας – πρέπει τουλάχιστον να είναι σε θέση να χειριστεί όπλα», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους στη διάρκεια συνεδρίασης του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησής του. «Τουλάχιστον για να μπορεί να προστατεύσει την οικογένειά του αν χρειαστεί, το σπίτι του, τη γη του και, αν είναι απαραίτητο, την πατρίδα του» πρόσθεσε.

Ο κ. Λουκάσενκο, ο οποίος επέτρεψε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας όταν εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν έναν χρόνο, έχει πει επανειλημμένα πως ο στρατός του θα εμπλακεί σε πόλεμο μόνο εάν η χώρα δεχθεί επίθεση. Έχει κρίνει ακόμη πως η «εμπειρία» στην Ουκρανία δείχνει πως υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί η άμυνα της Λευκορωσίας. «Σε περίπτωση που υποστούμε επίθεση, η αντίδραση θα είναι γρήγορη, σκληρή και αρμόζουσα», είπε χθες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Βίκτορ Χρένιν διευκρίνισε πως η παραστρατιωτική δύναμη εθελοντών θα αποτελείται από 100.000 ως 150.000 μέλη, προσθέτοντας ότι το προσωπικό της θα αυξηθεί αν κρίνεται πως απαιτείται. Το σχέδιο είναι να γίνει εκπαίδευση σε κάθε χωριό και πόλη, πρόσθεσε.

Ο στρατός της Λευκορωσίας, που είναι επαγγελματικός, μετρά κάπου 48.000 μέλη, ενώ η συνοριοφυλακή διαθέτει περίπου 12.000 μέλη, σύμφωνα με την έκθεση Στρατιωτική Ισορροπία 2022 του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

Παρίας για τη Δύση, ο κ. Λουκάσενκο, ο αρχηγός κράτους που έχει κυβερνήσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην Ευρώπη – κυβερνά τη Λευκορωσία για 28 χρόνια – εξαρτάται από τη Ρωσία πολιτικά και οικονομικά. Η υποστήριξη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν του επέτρεψε να καταστείλει τις μαζικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις του 2020. Η εξάρτηση αυτή προκαλεί ανησυχία στο Κίεβο για το ενδεχόμενο η Μόσχα να πιέσει το Μινσκ να συμμετάσχει σε νέα χερσαία επίθεση, να ανοίξει νέο μέτωπο στον πόλεμο.

Ο Λευκορώσος ηγέτης εξέφρασε την άποψη χθες πως «τα στοιχεία του ψυχρού πολέμου, η κούρσα εξοπλισμών και ο πυρηνικός εκβιασμός των ηγετών συγκεκριμένων δυτικών κρατών, έχουν επιστρέψει στην τρέχουσα διεθνή ατζέντα».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και κάποιες άλλες χώρες επέβαλαν σκληρές κυρώσεις στην πρώην σοβιετική δημοκρατία επειδή παρείχε υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.