Παραιτήθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος του φιλελεύθερου ισπανικού κόμματος

Ο Τόνι Ρόλνταν, υψηλόβαθμο στέλεχος του φιλελεύθερου ισπανικού κόμματος Ciudadanos ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του λόγω της στροφής του κόμματος προς τα δεξιά αλλά και λόγω των δοσοληψιών με το ακροδεξιό κόμμα Vox. «Δεν φεύγω επειδή άλλαξα, αλλά επειδή οι Ciudadanos άλλαξαν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η πολιτική δεν είναι σουπερμάρκετ», δήλωσε ο Τόνι Ρόλνταν, ο μέχρι σήμερα υπεύθυνος οικονομικών θεμάτων, του κόμματος. Και συνέχισε: «Το κόστος για την Ισπανία της στρατηγικής που έχει επιλεγεί από τους Ciudadanos είναι πολύ υψηλό. Πώς μπορεί να οικοδομηθεί ένα φιλελεύθερο σχέδιο στην Ισπανία, αν δεν είμαστε ικανοί να αντιταχθούμε στην ακροδεξιά;».

Οι Ciudadanos, οι οποίοι εισήλθαν με δύναμη στο ισπανικό κοινοβούλιο το 2015 με τη βούληση να σπάσουν την εναλλαγή στην εξουσία της δεξιάς και της αριστεράς, έκαναν πρόσφατα μια στροφή προς τα δεξιά με σκοπό να υποκαταστήσουν το Λαϊκό Κόμμα (PP).

powered by Rubicon Project
Μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη Απριλίου, οι φιλελεύθεροι απέκλεισαν ανενδοίαστα το ενδεχόμενο να συμπράξουν με τον Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ προκειμένου να σχηματιστεί μια κυβέρνηση πλειοψηφίας ή να απέχουν κατά την επικείμενη ψηφοφορία ώστε ο Σάντσεθ να επανέλθει στην πρωθυπουργία.

Αντίθετα, δεν δίστασαν να επισφραγίζουν μια πλειοψηφία σε τοπικό επίπεδο με το PP και με την απαραίτητη υποστήριξη του Vox, όπως ήταν η περίπτωση τον Ιανουάριο στην Ανδαλουσία (νότια) και στα μέσα Ιουνίου προκειμένου να ανακτήσουν τον δήμο της Μαδρίτης από την αριστερά. Το σενάριο αυτό αναμένεται να επαναληφθεί σε επίπεδο περιφερειών στη Μαδρίτη και στη Μούρθια (νοτιοανατολικά).

Οι Ciudadanos λένε ότι δεν επισφράγισαν καμία συμφωνία με το Vox, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τον υπερεθνικιστικό σχηματισμό διεξάγονταν από το PP.

Οι δοσοληψίες των Ciudadanos με το Vox προκάλεσαν επίσης επικρίσεις από τους φιλελεύθερους Ευρωπαίους εταίρους τους. Στη Γαλλία, ιδιαίτερα, το Μέγαρο των Ηλυσίων εξέφρασε την ανησυχία του.

ΚΟΣΜΟΣ, ΣΤΕΛΕΧΟΣ, ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ, ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΟ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ, ΙΣΠΑΝΙΚΟΥ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!