Παραιτήθηκε η περιφερειάρχης Ρώμης λόγω οικονομικών σκανδάλων

Η Ρενάτα Πολβερίνι, περιφερειάρχης στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Ιταλίας, της Ρώμης, παραιτήθηκε χθες βράδυ λόγω σκανδάλου που αφορά κατασπατάληση πόρων από την δημόσια χρηματοδότηση των κομμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πολβερίνι, εκλεγμένη με την μπερλουσκονική κεντροδεξιά, δεν φέρει κάποια άμεση ευθύνη, αλλά -όπως σημειώνουν παρατηρητές- πληρώνει το ευρύτερο πολιτικό κόστος της όλης υπόθεσης.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Τύπου κάθε περιφερειακός σύμβουλος είχε δικαίωμα να αντλεί ανά τρεις μήνες 25.000 ευρώ από τα κονδύλια της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, πέραν των κανονικών τους αμοιβών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 13.000 ευρώ τον μήνα. Σε πολλές περιπτώσεις, ως δικαιολογητικό αρκούσε μα ιδιόχειρη απόδειξη με τη φράση «δαπάνες για πολιτική δραστηριότητα».

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση και το κεντρώο κόμμα Udc χθες το απόγευμα ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας κατά της Πολβερίνι. Μετά από λίγο η ίδια ανακοίνωσε την παραίτησή της. «Στο περιφερειακό συμβούλιο συμμετέχουν πρόσωπά που αρμόζουν μόνο σε οπερέτα και δεν δικαιούνται να βρίσκονται σε σοβαρούς θεσμούς. Είμαι θύμα ενός εμφυλίου πολέμου της κεντροδεξιάς, αλλά καμία παράταξη δεν είναι άμοιρη ευθυνών», υποστήριξε η Πολβερίνι.

Ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης έκαναν λόγο για εκλεγμένους τοπικούς αξιωματούχους, που κατανάλωναν «όστρακα και ιταλική σαμπάνια (. . .) εξόδοις των φορολογουμένων».

Ανάλογες αποκαλύψεις για κακοδιαχείριση και πιθανές δωροδοκίες, έχουν γίνει και στην περιφέρεια της Λομβαρδίας (πρωτεύουσα: Μιλάνο) και δεν αποκλείεται, τις αμέσως επόμενες ημέρες, να καταρρεύσει και το συγκεκριμένο περιφερειακό συμβούλιο.

Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν με την έρευνα σε βάρος του Φράνκο Φιορίτο, πρώην επικεφαλής της Κεντροδεξιάς στην Αυτοδιοίκηση της περιφέρειας της Ρώμης. Ο Φιορίτο φέρεται να υπεξαίρεσε κονδύλια για αγορά ακινήτων, αυτοκινήτων, πολυτελείς διακοπές και δείπνα.

«Αν αποδειχθεί ότι φέρω ποινικές ευθύνες είμαι πρόθυμος να επιστρέψω μέχρι και 400.000 ευρώ, αλλά στις επόμενες εκλογές θα θέσω οπωσδήποτε και πάλι υποψηφιότητα, διότι είμαι στην πολιτική από το 1987 και στην Ρώμη έσπασα ρεκόρ σε σταυρούς», δήλωσε ο ενδιαφερόμενος – προκαλώντας σειρά καυστικών κριτικών.

Τον ερχόμενο Νοέμβριο, στην περιοχή του Λατίου, την ευρύτερη περιφέρεια της Ρώμης. θα πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φέρεται να είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις, από την στιγμή που η παραίτηση Πολβερίνι αποτελεί επιπλέον πλήγμα για το κόμμα του που δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιος θα είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός, στις βουλευτικές εκλογές της Άνοιξης και θεωρείται πιθανό να χάσει την τοπική αναμέτρηση της Αιώνιας Πόλης.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

 

Σχετική ανάρτηση:
Π. Ρώμης: «Prive» άρτον και θεάματα με δημόσιο χρήμα

ΚΟΣΜΟΣ, ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!