πάπας-φραγκίσκος-προειδοποιεί-για-κί-919925
ΚΟΣΜΟΣ | 24.08.2022 | 16:10

Πάπας Φραγκίσκος: Προειδοποιεί για κίνδυνο «πυρηνικής καταστροφής» στη Ζαπορίζια

Την ανάγκη για «απτά βήματα» προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και να αποτραπεί ο κίνδυνος μιας πυρηνικής καταστροφής στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ζαπορίζια, τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος στην εβδομαδιαία γενική ακρόαση.

Μιλώντας ανήμερα της επετείου της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από τη Σοβιετική Ένωση το 1991 και έξι μήνες αφότου οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στη χώρα, ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τους πολέμους χαρακτηρίζοντάς τους «τρέλα» και αναφέρθηκε στον θάνατο της Ντάρια Ντούγκινα, κόρης ενός γνωστού Ρώσου υπερεθνικιστή, από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της κοντά στη Μόσχα το Σάββατο.

«Οι αθώοι πληρώνουν για τον πόλεμο», είπε ο πάπας, την στιγμή που η Μόσχα επέρριψε την ευθύνη για τη δολοφονία σε Ουκρανούς πράκτορες, κατηγορία που το Κίεβο αρνείται.

Ο πάπας Φραγκίσκος συνέχισε την ομιλία του αποκαλώντας τους εμπόρους όπλων, που αποκομίζουν κέρδος από τον πόλεμο, «εγκληματίες που σκοτώνουν την ανθρωπότητα».

Θα συμμετάσχει επίσης, σε ένα συνέδριο θρησκευτικών ηγετών στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Νουρ-Σουλτάν στις 13-15 Σεπτεμβρίου, όπου έχει πει ότι ελπίζει πως θα συναντηθεί με τον Ρώσο πατριάρχη Κύριλλο, που υποστηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία ασκεί πιέσεις στον πάπα Φραγκίσκο να επισκεφτεί πρώτα στο Κίεβο, λέγοντας πως μια προηγούμενη συνάντησή του με τον Κύριλλο θα έστελνε το λάθος μήνυμα στον ουκρανικό λαό.