πάπας-φραγκίσκος-οι-ουκρανοί-είναι-έν-1011082
ΚΟΣΜΟΣ | 21.09.2022 | 17:23

Πάπας Φραγκίσκος: Οι ουκρανοί είναι ένας ευγενής λαός που έχει υποστεί θηριωδίες

Οι Ουκρανοί αντιμετωπίζονται με αγριότητα, υφίστανται βασανιστήρια και θηριωδίες, δήλωσε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος χαρακτηρίζοντάς τους «ευγενικό» λαό που μαρτυρά.

Κατά το τέλος του κηρύγματός του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ο πάπας Φραγκίσκος, χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία, μοιράστηκε με το συγκεντρωμένο πλήθος τη χθεσινή του συνομιλία με τον καρδινάλιο Κόνραντ Κρατσέφσκι, τον επικεφαλής του για την φιλανθρωπική αρωγή, ο οποίος μεταφέρει την βοήθεια στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Βατικανό ο Κρατσέφσκι, ο οποίος είναι Πολωνός, χρειάστηκε να τρέξει για να κρυφτεί την περασμένη εβδομάδα όταν δέχτηκε πυρά ενώ παρέδιδε βοήθεια, μαζί με τον καθολικό επίσκοπο, έναν προτεστάντη επίσκοπο και έναν ουκρανό στρατιώτη.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Κρατσέφσκι επισκέφθηκε μαζικούς τάφους έξω από το Ιζιούμ, στην βορειοανατολική Ουκρανία.

“Ο Κρατσέφσκι μου μίλησε για τον πόνο αυτών των ανθρώπων, για τις αγριότητες, τις θηριωδίες, τα πτώματα βασνισμένων που ανακαλύπτουν. Ας ενωθούμε με αυτούς τους ανθρώπους, τόσο ευγενείς και μάρτυρες”, είπε ο ποντίφικας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει ότι ανακάλυψαν εκατοντάδες πτώματα, κάποια με τα χέρια τους δεμένα πισθάγκωνα, θαμμένα σε εδάφη που ανεκατέλαβαν οι Ουκρανοί από τις ρωσικές δυνάμεις, κάτι το οποίο ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε απόδειξη διάπραξης εγκλημάτων πολέμου.