πανικός-στη-σεούλ-μετά-από-λανθασμένη-1187534
ΚΟΣΜΟΣ | 31.05.2023 | 16:41

Πανικός στη Σεούλ μετά από λανθασμένη ενεργοποίηση συναγερμού για εκκένωση της πόλης

Εντολή εκκένωσης, που εστάλη από λάθος στους κατοίκους της Σεούλ μετά την -αποτυχημένη- εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου από τη Βόρεια Κορέα, προκάλεσε πανικό στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα.

«Πολίτες, ετοιμαστείτε για εκκένωση και αφήστε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να απομακρυνθούν πρώτοι», ήταν το μήνυμα που έλαβαν οι κάτοικοι της Σεούλ στις 6.41 το πρωί στα κινητά τους τηλέφωνα. Το μήνυμα αυτό ακούστηκε και από τα μεγάφωνα της Πολιτικής Προστασίας που είναι εγκατεστημένα στην πρωτεύουσα.

Το μήνυμα δεν διευκρίνιζε για ποιον λόγο σήμανε συναγερμός ούτε πού θα έπρεπε να πάνε οι πολίτες. Η Σεούλ διαθέτει εδώ και καιρό ένα δίκτυο υπόγειων καταφυγίων, αλλά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ σε πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν με κατοίκους της πρωτεύουσας να τρέχουν ψάχνοντας καταφύγιο, σε υπόγεια γκαράζ και κελάρια, ενώ κάποιοι μπήκαν και στο σύστημα υπονόμων…

Περίπου 20 λεπτά μετά, εστάλη δεύτερο μήνυμα που έγραφε «Σας ενημερώνουμε ότι η προειδοποίηση που εστάλη στις 6.41 εκδόθηκε από λάθος».

Μετά τη λήξη συναγερμού, προκλήθηκαν σφοδρές αντιδράσεις, τόσο από τους κατοίκους, με πολλούς να ζητούν την παραίτηση του δημάρχου, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του συστήματος Πολιτικής Προστασίας.

Η προειδοποίηση εστάλη μετά την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός κατασκοπευτικού δορυφόρου, ο οποίος κατέπεσε στην Κίτρινη Θάλασσα λόγω τεχνικού προβλήματος. O νοτιοκορεατικός στρατός ανακοίνωσε ότι ο δορυφόρος αυτός δεν απείλησε ποτέ τη Σεούλ και δεν πέρασε καν πάνω από την πόλη.

Ο δήμαρχος της Σεούλ Ο Σε- χουν υπερασπίστηκε την αποστολή της προειδοποίησης, επισημαίνοντας πως οι τοπικές αρχές «έκριναν ότι ήταν απαραίτητο να αναληφθεί άμεσα δράση» μετά την εκτόξευση του δορυφόρου. «Πιθανόν ήταν μια υπερβολική αντίδραση, αλλά δεν μπορούμε να παίζουμε με θέματα ασφαλείας», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αν και δεσμεύθηκε ότι θα αναθεωρήσει το σύστημα προειδοποίησης της πόλης προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση στο μέλλον.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)