πακιστάν-προσπαθούν-να-αποτρέψουν-υπ-1066414
ΚΟΣΜΟΣ | 05.09.2022 | 14:50

Πακιστάν: Προσπαθούν να αποτρέψουν υπερχείλιση λίμνης

Το Πακιστάν εξακολουθεί να πλήττεται από τις πιο έντονες πλημμύρες στην ιστορία του, με τους νεκρούς να είναι περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι ενώ, χθες (04.09.2022), οι αρχές προσπάθησαν να αποτρέψουν την υπερχείλιση μιας λίμνης.

Οι αρχές αποπειράθηκαν χθες να αποστραγγίσουν μέρος του νερού της λίμνης εξαιτίας της πλημμύρας, αναγκάζοντας έως και 10.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Πακιστάν, με την ελπίδα να αποφευχθεί η υπερχείλισή της.

Ωστόσο το επίπεδο της λίμνης Μάνσαρ, που βρίσκεται δυτικά του Ινδού ποταμού στη νότια επαρχία Σιντ, παραμένει επικίνδυνα υψηλό.

Οι βροχοπτώσεις ρεκόρ της εποχής των μουσώνων και το λιώσιμο των παγετώνων στα βουνά του βόρειου Πακιστάν προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες στη χώρα, οι οποίες έχουν επηρεάσει 33 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ τουλάχιστον 1.314 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων 458 παιδιά. Το ένα τρίτο της χώρας βρέθηκε κάτω από το νερό, ενώ περίπου 1,4 εκατομμύρια σπίτια καταστράφηκαν, όπως και δρόμοι, γέφυρες και άλλες υποδομές. Σοβαρές είναι οι ζημιές και στις καλλιέργειες, με τις μισές από αυτές να έχουν καταστραφεί.

Στο μεταξύ το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τουλάχιστον 128.000 έγκυες γυναίκες στις πλημμυρισμένες περιοχές έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια, ενώ 42.000 από αυτές πρόκειται να γεννήσουν τους επόμενους τρεις μήνες.

Οι περισσότερες από αυτές έχουν αρνηθεί να τις εξετάσουν άνδρες εθελοντές γιατροί που έφτασαν στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί. Στις συντηρητικές περιοχές της υπαίθρου στο Πακιστάν συχνά δεν είναι αρμόζον μία γυναίκα να εξετάζεται από άνδρες, κυρίως γυναικολογικά.

Οι ζημιές από τις πλημμύρες επιβαρύνουν την οικονομία του Πακιστάν, το οποίο είχε ζητήσει δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν τις καταστροφές αυτές.

«Το συνολικό κόστος ζημιών πλησιάζει τα 10 δισεκ. δολάρια, ίσως περισσότερα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC.

Στη χώρα έχει αρχίσει να φτάνει βοήθεια από το εξωτερικό, με πτήσεις που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ, αλλά και το Τουρκμενιστάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να προσγειώνονται σήμερα στο Ισλαμαμπάντ.