Π. Ρώμης: «Prive» άρτον και θεάματα με δημόσιο χρήμα

Ένα νέο σκάνδαλο σείει την ιταλική πολιτική ζωή: Ο Φράνκο Φιορίτο, μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της κεντροδεξιάς παράταξης στο περιφερειακό συμβούλιο του Λατίου -της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης- κατηγορείται για υπεξαίρεση σειράς δημοσίων κονδυλίων.  Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, ο Φιορίτο φέρεται να χρησιμοποίησε μέρος των δημοσίων χρηματοδοτήσεων προς τα κόμματα για να βοηθήσει τη διοργάνωση «ελαφρών πάρτι», να αγοράσει αυτοκίνητα, να καλύψει έξοδα περιφερειακών συμβούλων που έφταναν και τις 100.000 ευρώ, να καλύψει διαμονές σε πολυτελή ξενοδοχεία και διακοπές στο εξωτερικό.

«Ζητώ συγγνώμη από όλους, πρόκειται για έναν καρκίνο που πρέπει οπωσδήποτε να ξεριζωθεί», δήλωσε η πρόεδρος της περιφέρειας της Ρώμης Ρενάτα Πολβερίνι, η οποία έθεσε τους περιφερειακούς συμβούλους ενώπιον ενός ξεκάθαρου διλήμματος: ή θα πρέπει να δεχθούν μείωση κατά 50% της κάλυψης των εξόδων τους, ή, σε περίπτωση άρνησής τους, θα προκηρυχθούν άμεσα πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης «Ιλ Μεσσατζέρο», χάρη στην υποστήριξη του Φιορίτο, μερικοί από τους περιφερειακούς συμβούλους του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας» συνήθιζαν να αγοράζουν ακριβές γραβάτες, να πληρώνουν φωτογραφικά πορτραίτα και να οργανώνουν θεάματα με φίλους και συνεργάτες τους, με κονδύλια του ιταλικού δημοσίου.

«Υπάρχουν δεκάδες πλαστές αποδείξεις», γράφει η ιταλική εφημερίδα, η οποία προσθέτει ότι το συνολικό ποσό με το οποίο ασχολείται η έρευνα των εισαγγελέων της Αιώνιας Πόλης, αγγίζει τα 4.180.000 ευρώ. Πρόκειται για υπεξαίρεση χρημάτων για την οποία φέρεται να ευθύνεται ο ίδιος ο Φιορίτο αλλά και η οποία συνδέεται και με την ικανοποίηση των αιτημάτων «απαιτητικών» συναδέλφων του.

Όπως επισημαίνουν σχολιαστές, στα τελευταία αποδεικτικά στοιχεία που συνέλεξαν οι εισαγγελείς συμπεριλαμβάνονται και οι προσπάθειες χρηματοδότησης μικρότερων πολιτικών ομάδων που θα έπρεπε να συμβάλουν, έμμεσα, στην ήττα ισχυρών πολιτικών αντιπάλων, όπως και η αγορά φημισμένων κρασιών, με αποδείξεις ύψους 7.000 ευρώ.

Την Παρασκευή το περιφερειακό συμβούλιο της Ρώμης θα πρέπει να εκφραστεί σχετικά με τις περικοπές που απαιτεί η Πολβερίνι. Στο μεταξύ, η κεντροαριστερή αντιπολίτευση ζητάει με έμφαση την παραίτησή της, τονίζοντας ότι «είναι σαφές πλέον ότι στην υπόθεση αυτή έχουν πέσει οι τίτλοι τέλους».

Ο πρώην επικεφαλής της συντηρητικής παράταξης όμως, ο Φράνκο Φιορίτο, κύριος κατηγορούμενος της όλης υπόθεσης, αφήνει να εννοηθεί, με σειρά συνεντεύξεων, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να ναυαγήσει μόνος και απροστάτευτος. «Παρέδωσα στους εισαγγελείς έναν αναλυτικό φάκελο, που αποδεικνύει πόσοι πολιτικοί και με ποιο τρόπο, ευθύνονται για σοβαρές υπεξαιρέσεις», δήλωσε ο πρώην τοπικός επικεφαλής του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας».

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

 

Σχετική ανάρτηση:
Παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά η περιφερειάρχης Μαδρίτης


 

ΚΟΣΜΟΣ, ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!