ουκρανοί-εγκαταλείπουν-κατεχόμενες-997863
ΚΟΣΜΟΣ | 28.09.2022 | 19:28

Ουκρανοί εγκαταλείπουν κατεχόμενες περιοχές για να γλιτώσουν την προσάρτηση στη Ρωσία

Ουκρανοί εγκαταλείπουν τις περιοχές που οδεύουν να προσαρτηθούν στη Ρωσία, μετά από τα δημοψηφίσματα που διοργάνωσαν οι φιλορώσοι. Οι φιλορωσικές αρχές στις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, οι οποίες ελέγχονται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από τη Μόσχα – ανακοίνωσαν χθες συντριπτικά ποσοστά υπέρ της προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Είναι αστείο. Κανείς δεν ψήφισε, ωστόσο βγήκαν τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Λιουμπόμιρ Μπόικο, 43 ετών, από το Γκόλο Πρίσταν, ένα χωριό στην υπό ρωσική κατοχή επαρχία της Χερσώνας, ενώ περίμενε σήμερα έξω από γραφείο αρωγής των Ηνωμένων Εθνών με την οικογένειά του, σε ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων. Ο ίδιος, η σύζυγός του και τα δύο τους παιδιά είχαν φθάσει στο κέντρο αρωγής στον χώρο στάθμευσης ενός καταστήματος στην υπό ουκρανικό έλεγχο πόλη της Ζαπορίζια την προηγούμενη ημέρα, αφού περίμεναν για δύο ημέρες πριν οι ρωσικές δυνάμεις τους επιτρέψουν να περάσουν από το τελευταίο σημείο ελέγχου.

Αυτοί που εγκαταλείπουν εδάφη υπό ρωσική κατοχή λένε ότι το λεγόμενο δημοψήφισμα έγινε από άνδρες με όπλα που εξανάγκαζαν τους κατοίκους να ρίξουν την ψήφο τους σε κάλπες στη μέση του δρόμου. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι, μόλις η Μόσχα κηρύξει το έδαφος αυτό τμήμα της Ρωσίας, θα αρχίσει αμέσως να εξαναγκάζει άνδρες να πολεμήσουν με τις δυνάμεις της.

Προς το παρόν, οι ρωσικές δυνάμεις αφήνουν κάποιους πολίτες να φεύγουν από τα κατεχόμενα τμήματα των επαρχιών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια μέσω του μοναδικού σημείου ελέγχου. Κανείς δεν γνωρίζει για πόσο καιρό θα μείνει ανοικτή η δίοδος αυτή, ιδιαίτερα για άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία.

Εκατοντάδες άνθρωποι έφθασαν χθες με αυτοκίνητα και βαν αφού ξαφνικά τους επετράπη να αποχωρήσουν. Σήμερα το πρωί υπήρχαν ακόμα κάποιοι στο κέντρο, οι οποίοι δεν είχαν πού να πάνε, προσπαθώντας να βρουν κατάλυμα αφού πέρασαν τη νύχτα σε ένα σχολείο.

«Πολλοί απλά αφήνουν τα πάντα πίσω τους. Υπάρχουν μέρη που είναι τελείως έρημα», δήλωσε ο Μπόικο. «Όλοι θέλουν να είναι στην Ουκρανία και γι’ αυτό τον λόγο φεύγουν όλοι. Εκεί πέρα υπάρχει ένα άνομο μέρος. Φεύγουν ολόκληρα χωριά» πρόσθεσε.

Ο Μπόικο δήλωσε ότι αξιωματικοί της FSB, της ρωσικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, είπαν στον ίδιο και σε άλλους στο τελευταίο σημείο ελέγχου ότι εάν φύγουν για την Ουκρανία, δεν θα τους επιτραπεί ποτέ να επιστρέψουν. Δεν γνώριζε εάν ακόμα επιτρέπεται να περάσουν άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία.

«Η γραμμή των οχημάτων ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορούσες να δεις το τέλος της», δήλωσε ένας άλλος άνδρας, ο 37χρονος Αντρίι, που δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό του, και που έφθασε στο σημείο με τη σύζυγό του, τα δύο παιδιά και τους γονείς του.

«Το 70% των ανθρώπων φεύγουν εξαιτίας του δημοψηφίσματος. Δεν υπήρχε φως, ούτε αέριο, ούτε δουλειά και ξαφνικά, γίνεται δημοψήφισμα», είπε ο Αντρίι, που εργάζεται σε αγροτικές καλλιέργειες στο Μπερισλάβ, στην επαρχία της Χερσώνας.

Η Ρωσία δήλωσε ότι η ψήφος ήταν εθελοντική και η συμμετοχή υψηλή. Φιλορώσοι αξιωματούχοι εξέδωσαν αποτελέσματα, όπως τα χαρακτήρισαν, που κατέδειξαν συντριπτική στήριξη υπέρ της προσάρτησης. Το Κίεβο και οι χώρες της Δύσης χαρακτηρίζουν τη διαδικασία ‘απάτη’ που στόχο έχει να δικαιολογήσει την προσάρτηση εδαφών που κατελήφθησαν διά της βίας.