ουκρανική-κρίση-εκρήξεις-ξανά-στο-ντο-990134
ΚΟΣΜΟΣ | 21.02.2022 | 20:05

Ουκρανική κρίση: Εκρήξεις ξανά στο Ντονέτσκ – Διάγγελμα του Πούτιν

H ουκρανική κρίση έχει ξεκινήσει με νέες εκρήξεις στο Ντονέτσκ. Ακόμη, αναμένεται ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν να απευθύνει διάγγελμα προς τους Ρώσους πολίτες. Επίσης ο Ρώσος Πρόεδρος αναμένεται να λάβει μία απόφαση ως προς την αναγνώριση των θυλάκων των αυτονομιστών.

Κατά τον περιφερειακό κυβερνήτη, δήλωση του οποίου επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ένας άμαχος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Τι προκάλεσε η έκρηξη

Το θύμα, άνδρας ηλικίας 52 ετών, σκοτώθηκε στο χωριό Νοβολουγκάνσκε, όπου ο βομβαρδισμός προκάλεσε επίσης διακοπή στην ηλεκτροδότηση, στη θέρμανση και ζημιές σε έναν αγωγό φυσικού αερίου, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.

Η κατάσταση στο Ντονμπάς παραπέμπει σε ωρολογιακή βόμβα που κινδυνεύει να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις με πυρά όλμων και πυροβολικού.

Οι άμαχοι απομακρύνονται από τις αυτοανακηρυχθείσες «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όπου και έχει κηρυχθεί γενική επιστράτευση -κινήσεις που καθιστούν ακόμη πιο πολεμικό το κλίμα, ενόσω η Ρωσία κατηγορείται από τη Δύση ότι αναζητά πρόσχημα για εισβολή.

Τι σχεδιάζει ο Ουκρανικός στρατός

Το συνοριακό επεισόδιο που καταγγέλθηκε δε νωρίτερα σήμερα εκ μέρους της Ρωσίας, με αναφορές περί θανάτου Ουκρανών σαμποτέρ και πυρά κατά ρωσικού συνοριακού φυλακίου στην περιοχή του Ροστόφ -που διαψεύδεται από το Κίεβο- εκλαμβάνεται από αρκετές πλευρές ως πρόκληση που εντάσσεται στον γενικό ρωσικό σχεδιασμό εν όψει εισβολής.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ισχυρίζονται, άνευ στοιχείων και αποδείξεων, πως ο ουκρανικός στρατός σχεδιάζει επιχείρηση ανακατάληψης του Ντονμπάς -γεγονός το οποίο ο ουκρανικός στρατός διαψέυδει και η Δύση αρνείται.

Υπό αυτές τις δραματικές συνθήκες ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένεται να απευθύνει εντός της ημέρας διάγγελμα ανακοινώνοντας την απόφασή του αναφορικά με την αναγνώριση ή μη της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία -κατόπιν ανάλογου αιτήματος των αυτονομιστών και σχετικού ψηφίσματος της κρατικής Δούμας.

Το διάγγελμα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό σήμερα 21 Φεβρουαρίου, μετέδωσε πριν λίγο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS. Παράλληλα, ακόμα αναμένεται η απόφαση για την αναγνώριση της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» από την Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε πως είναι απαραίτητο να εξεταστεί η έκκληση των ηγετών των ρωσόφωνων αυτονομιστών στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, ο Βλάντιμιρ Πούτιν τονίζοντας πως θα αυξανόταν σημαντικά η απειλή για τη Ρωσία, αν η Ουκρανία εντασσόταν στο ΝΑΤΟ.