ουκρανία-υπό-έρευνα-οι-δραστηριότητε-1101442
ΚΟΣΜΟΣ | 02.12.2022 | 13:26

Ουκρανία: Υπό έρευνα οι δραστηριότητες της Ορθόδοξης Εκκλησίας που συνδέεται με τη Μόσχα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι οι ανώτατοι αξιωματούχοι ασφαλείας της Ουκρανίας διέταξαν έρευνα για τις δραστηριότητες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UPC) που συνδέεται με τη Μόσχα.

Επίσης εξετάζεται εάν η θρησκευτική οργάνωση έχει το δικαίωμα να διεξάγει δραστηριότητες στο μοναστήρι Λαύρα Kyiv-Pechersk, το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία για Ορθόδοξους Ρώσους και Ουκρανούς.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η κυβέρνηση θα υποβάλει στο κοινοβούλιο σχέδιο νόμου για την απαγόρευση θρησκευτικών ομάδων που συνδέονται με κέντρα επιρροής στη Ρωσία.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε κανένας παράγοντας που εξαρτάται από τη Ρωσία να μπορεί να χειραγωγήσει τους Ουκρανούς και να αποδυναμώσει την Ουκρανία εκ των έσω», είπε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με το Tanjug.

Όπως είπε, η Ουκρανία θα εφαρμόσει μέτρα προστασίας από την ανατρεπτική δραστηριότητα των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών στο ουκρανικό θρησκευτικό περιβάλλον. Επιπλέον, θα εξεταστούν τα ακίνητα UPC, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του μοναστηριακού συγκροτήματος της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ερεύνησε 350 κτίρια που ανήκουν στο UPC και έλεγξε 850 άτομα. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η SBU βρήκε «ύποπτους» Ρώσους πολίτες, μεγάλα ποσά σε μετρητά και φιλορωσικά έντυπα σε έρευνα στη Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ, την οποία η Μόσχα καταδίκασε.

Η UPC διέκοψε επίσημα τους δεσμούς της με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τον Μάιο, αλλά πολλοί Ουκρανοί εξακολουθούν να μην την εμπιστεύονται και την κατηγορούν για μυστική συνεργασία με τη Ρωσία.