Categories: Κόσμος

Ουκρανία: Το φιλοουκρανικό Τάγμα των Τσετσένων πολεμάει για να «απελευθερώσει» την πατρίδα του

Μαχητές από την Τσετσενία έχουν δημιουργήσει το δικό τους Τάγμα στην Ουκρανία, όπου πολεμούν ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις για να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της πατρίδας τους.

Ένας από τους μαχητές του Τάγματος των Τσετσένων, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Reuters από την πρώτη γραμμή μάχης στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας, υποστήριξε ότι ο «απώτερος στόχος του ήταν να απελευθερώσει μια γη πιο ανατολικά – τη ρωσική δημοκρατία της Τσετσενίας».

Πολλοί από τους συγγενείς των Τσετσένων μαχητών συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και τον ηγέτη της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ.

Για τους Τσετσένους που πολεμούν υπό ουκρανική στρατιωτική διοίκηση, η ελπίδα είναι ότι μια νίκη στον πόλεμο θα μπορούσε να πυροδοτήσει πολιτική κρίση στη Ρωσία και, μαζί με αυτήν, την πτώση του Καντίροφ, τον οποίο ορισμένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν κατηγορήσει για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Δεν πολεμάμε μόνο για χάρη της μάχης», είπε ο Μάγκα, ο Τσετσένος μαχητής. «Θέλουμε να επιτύχουμε ελευθερία και ανεξαρτησία για τους λαούς μας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στους Τσετσένους και άλλες εθνοτικές μειονότητες στην περιοχή του Καυκάσου.

Η μονάδα του είναι ένα από τα πολλά τάγματα εθνοτικών Τσετσένων που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με το Κίεβο, μερικά από αυτά από το 2014 όταν φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν εδάφη στην ανατολική Ουκρανία.

Οι περισσότεροι από τους μαχητές είναι από την Ευρώπη, όπου οι ίδιοι ή οι συγγενείς τους αναζήτησαν καταφύγιο κατά τη διάρκεια των δύο πολέμων της Τσετσενίας που ακολούθησαν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Τα νεότερα μέλη είναι παιδιά εκείνων που πολέμησαν ή σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, ενώ τα μεγαλύτερα έχουν άμεση εμπειρία μάχης.

Σε αντίθεση με τα στρατεύματα του Καντίροφ, που «περηφανεύονται» με βίντεο για τα κατορθώματά τους, κρατούν χαμηλό προφίλ και λένε ότι η φήμη των «Καντιροβιτών» έχει αμαυρώσει την εικόνα των Τσετσένων.

Comments are closed.


Recent Posts

Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων για την έξωσή τους από μοναστηριακές εκτάσεις

Με ειρηνική διαμαρτυρία έξω από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης απαντούν σήμερα το μεσημέρι κτηνοτρόφοι στην απόφαση της Μονής Οδηγητρίας για την…

1 λεπτό ago

Τατσόπουλος: «Έτσι απολύει ο Μαρινάκης»

Με μια μακροσκελή ανάρτηση την Πέμπτη (2/2), ο  Πέτρος Τατσόπουλος γράφει για την ξαφνική του  απόλυσή από την εφημερίδα «τα…

10 λεπτά ago

Λαϊκή Συσπείρωση: Καμιά ανοχή στις πιάτσες του θανάτου στην Αθήνα

«Οι στρατιές ενεργών χρηστών στις πιάτσες της Αθήνας, η κατευθυνόμενη κατά περιόδους μετατόπισή τους από περιοχή σε περιοχή: (Ομόνοια, Αρχαιολογικό…

16 λεπτά ago

Σκρέκας: Ίδιες ή και χαμηλότερες οι τιμές ενέργειας τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τον Ιανουάριο

«Οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας του Φεβρουαρίου κινούνται στα ίδια επίπεδα, ή και λίγο χαμηλότερα, από εκείνους του Ιανουαρίου». Αυτό επεσήμανε…

25 λεπτά ago

Ελεύθεροι οι δύο “πρωταγωνιστές” του αιματηρού επεισοδίου στο Ρέθυμνο

Ελεύθεροι, χωρίς περιοριστικούς όρους, αφέθηκαν οι δύο άνδρες που φέρονται να «πρωταγωνίστησαν» στο αιματηρό επεισόδιο στο Ρέθυμνο. Χθες το μεσημέρι…

27 λεπτά ago

Αλλάζει το ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων

Δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια η απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Μεταφορών, με την οποία αλλάζει το ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων το…

29 λεπτά ago