ουκρανία-θανατική-ποινή-σε-βρετανούς-1012329
ΚΟΣΜΟΣ | 10.06.2022 | 07:55

Ουκρανία: Θανατική ποινή σε Βρετανούς μαχητές που αιχμαλωτίστηκαν

Η θανατική ποινή επιβλήθηκε σε δύο Βρετανούς μαχητές που συνελήφθησαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Πρόκειται για τον Άιντεν Άσλιν, 28 ετών, από το Νιούαρκ και ο Σον Πίνερ, και τον 48 ετών, από το Μπέντφορντσάιρ, οι οποίοι πολεμούσαν στην Ουκρανία όταν συνελήφθησαν από τις ρωσικές δυνάμεις τον Απρίλιο και κρατήθηκαν στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ.

Τα Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι αμφότεροι παραδέχθηκαν ότι εκπαιδεύτηκαν για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες.

Η θανατική ποινή επιβλήθηκε και σε έναν Μαροκινό υπήκοο.

Ένα άλλο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, το TASS, μετέδωσε ότι οι άνδρες σκόπευαν να ασκήσουν έφεση.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι βαθιά ανήσυχη μετά τις θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν στους δύο Βρετανούς, δήλωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού είπε: Προφανώς μας ανησυχεί βαθιά αυτό. Έχουμε πει ότι οι αιχμάλωτοι πολέμου δεν πρέπει να τυγχάνουν εκμετάλλευσης για πολιτικούς σκοπούς. Θα γνωρίζετε ότι βάσει της Σύμβασης της Γενεύης, οι αιχμάλωτοι πολέμου δικαιούνται ασυλία και δεν πρέπει να διώκονται για συμμετοχή σε εχθροπραξίες. Έτσι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ουκρανικές αρχές για να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση οποιουδήποτε Βρετανού υπηκόου που υπηρετούσε στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και κρατείται ως αιχμάλωτος πολέμου.