ουκρανία-στο-σκοτάδι-το-κίεβο-νέες-επι-1012329
ΚΟΣΜΟΣ | 25.11.2022 | 10:18

Ουκρανία: Στο σκοτάδι το Κίεβο, νέες επιθέσεις σε Χερσώνα, Ζαπορίζια

To Kίεβο προετοιμάζεται για νέες πυραυλικές επιθέσεις, καθώς πολλοί κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας παραμένουν χωρίς ρεύμα ή νερό μετά από μια ρωσική επίθεση που κατέστρεψε βασικές υποδομές.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν επίσης τουλάχιστον 10 άνθρωποι στην πόλη και προκλήθηκαν ζημιές σε κτήρια κατοικιών. Οι αρχές αγωνίζονται για να επιστρέψουν προμήθειες στην πόλη, αλλά στο μεταξύ οι κάτοικοι πρέπει να κάνουν ουρές για νερό ή να συλλέγουν το νερό της βροχής.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο προειδοποίησε για νέα χτυπήματα «Κατανοούμε ότι πυραυλικές επιθέσεις όπως αυτή θα μπορούσαν να επαναληφθούν. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιεσδήποτε εξελίξεις», είπε. Περίπου το 70% της ουκρανικής πρωτεύουσας έμεινε χωρίς ρεύμα το πρωί της Πέμπτης (24/11), με το δίκτυο να επανέρχεται τις τελευταίες ώρες.

Το ρεύμα, η θερμότητα και το νερό επέστρεφαν σταδιακά και αλλού. Στη νοτιοανατολική περιοχή Ντνιπροπετρόφσκ της Ουκρανίας, ο κυβερνήτης ανακοίνωσε ότι διασώθηκαν 3.000 ανθρακωρύχοι που είχαν παγιδευτεί υπόγεια λόγω διακοπής ρεύματος. Τοπικοί αξιωματούχοι δημοσίευσαν μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνοντας τους ανθρώπους για την πρόοδο των επισκευών, αλλά είπαν οτι χρειάζονται χρόνο.

Οι αρχές ανοίγουν χιλιάδες αποκαλούμενα «αήττητα κέντρα» θερμαινόμενους χώρους που προσφέρουν ζεστά γεύματα, ηλεκτρισμό και συνδέσεις στο διαδίκτυο. Περισσότερα από 3.700 ήταν ανοιχτά σε όλη τη χώρα το πρωί της Πέμπτης, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του προεδρικού γραφείου.