ουκρανία-σε-κατάσταση-έκτακτης-ανάγκ-993474
ΚΟΣΜΟΣ | 23.02.2022 | 13:29

Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται η χώρα 

Την κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρης της Ουκρανίας για 30 μέρες ζήτησε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας από τη βουλή της χώρας.

Όπως μεταδίδει η DW, η απόφαση αφορά ολόκληρη την επικράτεια εκτός από τις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, που ελέγχονται από τους φιλορώσους αποσχιστές, καθώς εκεί ήδη ισχύει κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το 2014.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται αρχικά να διαρκέσει για 30 ημέρες κατά τις οποίες θα αυξηθούν οι έλεγχοι. Η σύσταση του συμβουλίου απαιτεί έγκριση από το κοινοβούλιο πριν τεθεί σε ισχύ.

Η Ουκρανία άρχισε σήμερα να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, την επιστράτευση εφέδρων, όμως απέκλεισε μια γενική επιστράτευση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει περισσότερους από 200.000 εφέδρους επιπλέον των 250.000 μελών των τακτικών ένοπλων δυνάμεών της.

Η άρνηση εφέδρων να παρουσιαστούν κατά την επιστράτευση χωρίς εύλογο λόγο θα τιμωρείται με «διοικητικές και ποινικές κυρώσεις», διευκρίνισαν οι ένοπλες δυνάμεις.

Το Κίεβο κάλεσε επίσης σήμερα τους πολίτες του να εγκαταλείψουν το συντομότερο τη Ρωσία, σ’ ένα πλαίσιο «εντατικοποίησης των επιθέσεων της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», εξηγεί σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Σχεδόν τρία εκατομμύρια Ουκρανοί ζουν στη Ρωσία, σύμφωνα με ουκρανικές εκτιμήσεις.