ουκρανία-πληροφορίες-για-ανταλλαγή-π-991786
ΚΟΣΜΟΣ | 17.02.2022 | 10:19

Ουκρανία: Πληροφορίες για ανταλλαγή πυρών

Ουκρανία: Πληροφορίες για ανταλλαγή πυρών μεταξύ του ουκρανικού στρατού και αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Συγκεκριμένα, η τοπική διοίκηση του Ντονέτσκ ανακοίνωσε μια ξαφνική όξυνση της κατάστασης στα σύνορα με την Ουκρανία. Σύμφωνα με το Open, κατηγορείται ο ουκρανικός στρατός για απόπειρα ενεργού δραστηριότητας εναντίον των γραμμών των αυτονομιστών και υπήρξε ανταλλαγή πυρών.

Νωρίτερα, το πρωί της Πέμπτης (17/2) ο ουκρανικός στρατός είχε διαψεύσει ότι στοχοθέτησε τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. «Παρά το γεγονός ότι οι θέσεις μας δέχθηκαν πυρά από απαγορευμένα όπλα, περιλαμβανομένων πυροβόλων 12 χιλιοστών, τα ουκρανικά στρατεύματα δεν απάντησαν στα πυρά», δήλωσε στο Reuters ο υπεύθυνος Τύπου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Από την πλευρά τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατηγόρησαν τον στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον της περιοχής που ελέγχουν τέσσερις φορές μέσα σε διάστημα 24 ωρών και πρόσθεσαν ότι προσπαθούν να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν θύματα.




Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο σοβαρά είναι αυτά τα περιστατικά και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την Ουκρανία ή τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος παρακολουθεί την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει αποσύρει κάποιους από τους παρατηρητές του από την περιοχή. Τέτοιου είδους περιστατικά έχουν σημειωθεί πολλές φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια, αλλά αυτό σημειώνεται σε μια περίοδο που η Ρωσία κατηγορείται ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει αποσύρει κάποιους από τους παρατηρητές της τις τελευταίες ημέρες.

Εκπρόσωποι της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όλμους, εκτοξευτήρες ρουκετών και πολυβόλα σε τέσσερα ξεχωριστά περιστατικά σήμερα Πέμπτη. «Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν παραβιάσει κατάφωρα το καθεστώς εκεχειρίας χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα τα οποία, βάσει των συμφωνιών του Μινσκ, θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί», τόνιζε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Γιαν Λεστσένκο επικεφαλής της λαϊκής πολιτοφυλακής του Λουχάνσκ, «τις τελευταίες 24 ώρες η κατάσταση στη γραμμή επαφής έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Ο εχθρός, υπό την άμεση εντολή της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας του Κιέβου, προσπαθεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση». Παράλληλα η λαϊκή πολιτοφυλακή της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ανακοίνωσε σήμερα ότι μονάδες της απάντησαν σε πυρά που δέχθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας. «Προκειμένου να προστατεύσουμε τον άμαχο πληθυσμό, οι υπερασπιστές μας αναγκάστηκαν να απαντήσουν στα πυρά (…) Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα ή ζημιές στις πολιτικές υποδομές», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής.