ουκρανία-παραιτήθηκε-σύμβουλος-του-ζ-999735
ΚΟΣΜΟΣ | 17.01.2023 | 20:16

Ουκρανία: Παραιτήθηκε σύμβουλος του Ζελένσκι λόγω σχολίων για την επίθεση στο Ντνίπρο

Την παραίτησή του υπέβαλε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Ολέξι Αρεστόβις, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν δηλώσεις του για το πυραυλικό πλήγμα σε πολυκατοικία στην πόλη Ντνίπρο της Ουκρανίας, όπου χάθηκαν τουλάχιστον 41 άμαχοι και δεκάδες άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται ως τώρα.

Σύμφωνα με τον Κίριλο Τιμοσένκο, επίσης σύμβουλο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «41 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί (ανάμεσά τους 4 παιδιά), 79 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί (εκ των οποίων 16 παιδιά) και 39 άνθρωποι διασώθηκαν (ανάμεσά τους 6 παιδιά)» μετά το πλήγμα αυτό. Ο απολογισμός των νεκρών, ωστόσο, αναμένεται να αυξηθεί.

Ο Αρεστόβις υπονόησε ότι ο ρωσικός πύραυλος που χτύπησε το κτίριο στο Ντνίπρο είχε καταρριφθεί από την Ουκρανία. Η δήλωσή του προκάλεσε έντονες επικρίσεις, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί αργότερα.

Η παραίτησή του έγινε γνωστή μέσω ανάρτησης Facebook, στην οποία ζήτησε δημοσίως συγνώμη και πήρε πίσω τις δηλώσεις που είχε κάνει σε ανάρτησή του στο Telegram.

Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας, η πολυκατοικία χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο Kh-22, ο οποίος χαρακτηρίζεται από χαμηλή ακρίβεια, και η Ουκρανία δεν διαθέτει την αεράμυνα για να τον καταρρίψει. Ο πύραυλος σοβιετικής εποχής αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να καταστρέφει πολεμικά πλοία.

«Ζητώ ειλικρινά συγνώμη από τα θύματα και τους συγγενείς τους, τους κατοίκους της Ντνίπρο και όλους όσοι πληγώθηκαν βαθιά από τη βιαστική, λανθασμένη εκδοχή μου της αιτίας για το ρωσικό πυραυλικό πλήγμα εναντίον της πολυκατοικίας», τόνισε.