ουκρανία-οι-γυναίκες-ξυρίζουν-το-κεφά-1008078
ΚΟΣΜΟΣ | 07.04.2022 | 12:16

Ουκρανία: Οι γυναίκες ξυρίζουν το κεφάλι τους για να μη τις βιάσουν οι Ρώσοι στρατιώτες

«Για να γλιτώσουν τον βιασμό από τους Ρώσους, πολλές Ουκρανές κόβουν τα μαλλιά τους, όπως οι νεοσύλλεκτοι, για να μην είναι ελκυστικές».

Δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της η δήμαρχος της πόλης Ιβάνκιφ, βορειοδυτικά του Κιέβου, αποκαλύπτοντας στους δημοσιογράφους τα όσα βίωσαν οι γυναίκες ακόμη και οι έφηβες, από τους Ρώσους εισβολείς.

Για να μην μπαίνουν στο «μάτι» των εισβολέων, απέκτησαν ανδρική κόμη. Η Μαρίνα Μπεσάστνα, δήμαρχος της Ιβάνκιφ , αφηγείται τις δραματικές στιγμές που έζησαν οι γυναίκες στην πόλη της. Απαρνήθηκαν την θηλυκή τους πλευρά κόβοντας τα μαλλιά τους καθώς οι Ρώσοι καραδοκούσαν να τις βιάσουν.

Σε συνέντευξή της στο βρετανικό δίκτυο «ITV», η Μπεσάστνα υποστήριξε ότι επί 35 ημέρες η Ιβάνκιφ βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ρώσων εισβολέων. Δυσκολεύεται να μιλήσει με ψυχραιμία για τα όσα είδε να διαδραματίζονται στην πόλη της.

DIM

«Δύο αδερφές, 15 και 16 ετών έπεσαν θύματα βιασμού από Ρώσους στρατιώτες.

Σ ‘ ένα χωριό, βιάστηκαν δύο έφηβες… μιλάμε για κορίτσια 15 και 16 ετών, για παιδιά», υποστηρίζει δακρυσμένη η Ουκρανή δήμαρχος.

Αναφερόμενη στην τακτική που ακολουθούν οι Ρώσοι για να κακοποιήσουν της γυναίκες σεξουαλικά, η Μαρίνα Μπεσάστνα λέει χαρακτηριστικά: «Μπαίνουν στα υπόγεια όπου κρύβονται, τις τραβάνε από τα μαλλιά για να τις βγάλουν έξω και εν συνεχεία τις βιάζουν».

«Τα κορίτσια άρχισαν να κόβουν κοντά τα μαλλιά τους για να είναι λιγότερο ελκυστικά, οπότε κανείς δεν τα κοιτάζει πια», όπως λέει.

Το Ιβάνκιβ απέκτησε πλέον πρόσβαση με την υπόλοιπη Ουκρανία καθώς οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταστρέψει τους δρόμους που τον ένωναν με τις άλλες πόλεις. Ωστόσο, μηχανικοί του ουκρανικού στρατού κατασκεύασαν μια πλωτή γέφυρα και πλέον οι κάτοικοι απελευθερώθηκαν από τον ρωσικό ζυγό.

«Αισθάνονται μεγάλη ανακούφιση αλλά δεν μπορούν να σβήσουν από τη μνήμη τους τις θηριωδίες των Ρώσων που διήρκεσαν 35 ημέρες», προσθέτει.