ουκρανία-ο-πόλεμος-θα-μπορούσε-να-προκ-997286
ΚΟΣΜΟΣ | 03.03.2022 | 14:46

Ουκρανία: Ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει άλλη μια παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών

Το πρωί της Πέμπτης (24/2), εκρήξεις συγκλόνισαν τουλάχιστον επτά πόλεις στην Ουκρανία, προαναγγέλλοντας την έναρξη μιας πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής. Μεταξύ των πρώτων στόχων του Πούτιν ήταν η Οδησσός, μια παραθαλάσσια πόλη γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα και ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια της χώρας. Η Οδησσός φιλοξενεί επίσης την εταιρεία Cryoin, η οποία παίζει μεγάλο ρόλο στην παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών.

Η Cryoin παράγει αέριο νέον, μια ουσία που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των λέιζερ που χαράζουν σχέδια σε τσιπ υπολογιστών. Προμηθεύει εταιρείες στην Ευρώπη, την Ιαπωνία, την Κορέα, την Κίνα και την Ταϊβάν, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του νέον της αποστέλλεται στις ΗΠΑ, δήλωσε η εταιρεία στο WIRED. Τώρα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις που θα προκληθούν από τη διακοπή του εφοδιασμού της Cryoin, θα μπορούσαν να γίνουν αισθητοί σε όλο τον κόσμο.

Η παραγωγή της Cryoin σε νέον και άλλα αέρια σταμάτησε την Πέμπτη όταν ξεκίνησε η εισβολή, δήλωσε η διευθύντρια επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρείας, Λαρίσα Μπονταρένκο.

«Αποφασίσαμε ότι οι υπάλληλοί μας θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους για τις επόμενες δύο ημέρες μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, ώστε να βεβαιωθούμε ότι όλοι είναι ασφαλείς», είπε, προσθέτοντας ότι μέχρι τη Δευτέρα, δεν είχαν σημειωθεί ζημιές στις εγκαταστάσεις. Παρά τα σχέδια επανέναρξης της παραγωγής το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, οι πύραυλοι πάνω από την Οδησσό σήμαιναν ότι ήταν ακόμη πολύ επικίνδυνο. Η Μπονταρένκο, η οποία ζει μισή ώρα μακριά από το εργοτάξιο, είναι αναγκασμένη να κοιμάται τώρα στο υπόγειο του σπιτιού της για να προστατευθεί.

Οι ημιαγωγοί λειτουργούν ως τεχνολογικοί εγκέφαλοι στα κινητά τηλέφωνα, τους φορητούς υπολογιστές, τα «έξυπνα» σπίτια, ακόμη και τα αυτοκίνητα. Η βιομηχανία αντιμετωπίζει ήδη ελλείψεις, καθώς αγωνίζεται να συμβαδίσει με την αύξηση της ζήτησης για συσκευές, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το 2021, οι ελλείψεις τσιπ περιόρισαν την παραγωγή σχεδόν όλων των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, με αποτέλεσμα εταιρείες όπως η General Motors να κλείσουν ολόκληρα εργοστάσια. Η Apple, ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές τσιπ στον κόσμο, δήλωσε στους κατασκευαστές τον Οκτώβριο ότι θα κατασκευάσει 10 εκατομμύρια λιγότερα iPhones το 2021 από ό,τι είχε προγραμματιστεί λόγω ελλείψεων τσιπ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανησυχεί τη βιομηχανία, καθώς οι ελλείψεις αυτές θα μπορούσαν να ενταθούν από μια επανάληψη του 2014, όταν οι τιμές του αερίου νέον εκτοξεύτηκαν κατά 600% ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας. Την περασμένη εβδομάδα, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας προσπαθούσαν να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί, πιέζοντας τις βιομηχανίες τσιπ να βρουν εναλλακτικές πηγές αυτού του αερίου πριν να είναι πολύ αργά.

Περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου αερίου νέον προέρχεται από την Ουκρανία, δήλωσε στο WIRED η TechCet, μια εταιρεία συμβούλων ηλεκτρονικών υλικών που συμβουλεύει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής τσιπ στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Intel και της Samsung.

Η βιομηχανία νέον της Ουκρανίας δημιουργήθηκε για να εκμεταλλευτεί τα αέρια που παράγονται ως υποπροϊόντα της ρωσικής χαλυβουργίας. «Αυτό που συμβαίνει στη Ρωσία, είναι ότι οι εταιρείες χάλυβα που έχουν τις εγκαταστάσεις για τη σύλληψη του αερίου, θα το εμφιαλώσουν και θα το πουλήσουν ως αργό πετρέλαιο», εξήγησε η Λίτα Σον-Ρέι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TechCet.

«Στη συνέχεια, κάποιος πρέπει να το καθαρίσει και να αφαιρέσει τα άλλα αέρια και αυτό κάνει η Cryoin», πρόσθεσε.

Όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, οι κατασκευαστές τσιπ παγκοσμίως βρέθηκαν να εξαρτώνται ακόμη περισσότερο από την Ουκρανία, καθώς η χώρα προμήθευε περίπου το 70% του νέον. «Υπήρχαν καθυστερήσεις στις αποστολές λόγω των προβλημάτων στα σύνορα», είπε η Σον-Ρέι, και οι πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παρασκευή του νέον ήταν επίσης ανεπαρκείς. «Η Ρωσία εστίαζε πολλές από τις προσπάθειές της στον πόλεμο και όχι στην παραγωγή χάλυβα».

Για αυτό το λόγο, η βιομηχανία τσιπ προσπάθησε να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της. Μια εταιρεία που ονομάζεται Cymer, η οποία ανήκει στον ολλανδικό γίγαντα των τσιπ ASML και κατασκευάζει τα λέιζερ που χρησιμοποιούνται για τη σχεδίαση μοτίβων σε προηγμένα τσιπ ημιαγωγών, προσπάθησε να μειώσει την κατανάλωση νέον.

«Οι κατασκευαστές τσιπ ανησυχούν για την πρόσφατη κλιμάκωση των τιμών του νέον και τη συνέχεια του εφοδιασμού», είχε δηλώσει τότε ο Ντέιβιντ Νόουλς, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Cymer.

Η Μπονταρένκο είπε στο WIRED ότι η εκτίναξη της τιμής το 2014 προκλήθηκε κυρίως από μια διαμάχη μεταξύ των αντίπαλων παραγωγών νέον Cryoin και Iceblick. Ωστόσο, αν υπάρξουν προβλήματα στην πρόσβαση στο ρωσικό αργό πετρέλαιο, η Cryoin έχει αρκετές προμήθειες για να συνεχίσει την παραγωγή μέχρι το τέλος Μαρτίου. Εάν αυτό εξαντληθεί, υπάρχουν ουκρανοί παραγωγοί, στους οποίους η Cryoin μπορεί να στραφεί ως εναλλακτική λύση.

Αντίθετα, η Μπονταρένκο ανησυχεί περισσότερο για την έξοδο του νέον από τη χώρα.

«Τα σύνορα αυτή τη στιγμή είναι υπερφορτωμένα, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», είπε η Μπονταρένκο. «Εάν οι αρχές των χωρών όπου βρίσκονται οι πελάτες μας είναι σε θέση να επηρεάσουν την κατάσταση στα σύνορα για να διευκολύνουν τις εμπορικές αποστολές, τότε αυτό θα ήταν μεγάλη βοήθεια και έτσι δεν θα επηρεαστεί ολόκληρη η βιομηχανία παγκοσμίως».

Ωστόσο, οι κατασκευαστές τσιπ δεν φαίνεται να ανησυχούν. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Λι Σέοκ-Χι, διευθύνων σύμβουλος της νοτιοκορεατικής εταιρείας κατασκευής τσιπ SK Hynix, προσθέτοντας ότι η εταιρεία έχει «εξασφαλίσει πολλά» υλικά. Ο Κόιτσι Χαγκιούντα, υπουργός οικονομίας, εμπορίου και βιομηχανίας της Ιαπωνίας, δήλωσε ότι οι Ιάπωνες κατασκευαστές τσιπ δεν αναμένουν «σημαντικό αντίκτυπο» στις δραστηριότητές τους, επειδή μπορούν να προμηθεύονται υλικά από αλλού. Η χώρα εισάγει το 5% των αερίων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ημιαγωγών από την Ουκρανία.

Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι παρά την προειδοποίηση του 2014, το ουκρανικό νέον εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη βιομηχανία. Η ASML δήλωσε στο WIRED ότι προμηθεύεται λιγότερο από το 20% του νέον που χρησιμοποιεί στα εργοστάσιά της από τη Ρωσία ή την Ουκρανία. «Μαζί με τον προμηθευτή μας διερευνούμε εναλλακτικές πηγές σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού από την Ουκρανία και τη Ρωσία», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ είναι ακόμη πιο ευάλωτες. Την περασμένη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος προέτρεψε τους Αμερικανούς κατασκευαστές τσιπ να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές, σύμφωνα με το Reuters.

«Βλέπουμε τεράστιες ποσότητες εισαγωγών να έρχονται στις ΗΠΑ από τη Ρωσία και την Ουκρανία», είπε η Σον-Ρέι.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτό που έρχεται στις ΗΠΑ από τη Ρωσία και την Ουκρανία θα μπορούσε να φτάσει το 80 με 90 τοις εκατό όλων των εισαγωγών νέον». Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ Intel δεν απάντησε σε αίτημα του WIRED για σχολιασμό.

Ωστόσο η προμήθεια νέον από αλλού δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Οποιαδήποτε αναταραχή στην Ουκρανία θα πλήξει τους κατασκευαστές τσιπ σε μια εποχή που η βιομηχανία βρίσκεται ήδη υπό έντονη πίεση εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης.

«Η ώθηση πίσω από την αύξηση της παραγωγής είναι τόσο ισχυρή που προκαλεί πίεση στην αλυσίδα εφοδιασμού παντού, ακόμη και χωρίς πόλεμο», πρόσθεσε η Σον-Ρέι. «Έτσι, δεν υπάρχει πλεονάζουσα προσφορά αυτού του είδους φυσικού αερίου απ’ όσο γνωρίζω, τουλάχιστον όχι στον δυτικό κόσμο».

ΠΗΓΗ: WIRED