ουκρανία-ναι-σε-επιπλέον-βοήθεια-απ-1003727
ΚΟΣΜΟΣ | 03.02.2023 | 13:56

Ουκρανία: «Ναι» σε επιπλέον βοήθεια από την ΕΕ, «όχι» σε εσπευσμένη ένταξη

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ αναμένεται να δεσμευτούν προς τον Ζελένσκι για περαιτέρω στήριξης της Ουκρανίας, ωστόσο δε θα δεσμευτούν για ταχεία ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος Ουκρανίας – ΕΕ στο Κίεβο, ήχησαν αντιαεροπορικές σειρήνες, χωρίς όμως να καταγραφούν ρωσικά πλήγματα.

Ο Ζελένσκι ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερα τιμωρητικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, όμως οι νέες κυρώσεις που ετοιμάζει η ΕΕ για την επέτειο αναμένεται ότι θα υπολείπονται των αιτημάτων της κυβέρνησής του, ενώ η ΕΕ δεν αναμένεται να προσφέρει στο Κίεβο τη δυνατότητα να ενταχθεί εσπευσμένα στην Ένωση ενώ βρίσκεται σε πόλεμο, σημειώνει το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Η ΕΕ θα υποστηρίξει την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό εναντίον του συνεχιζόμενου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας για όσο χρειαστεί», πρόκειται να τονίσουν οι τρεις ηγέτες στην κοινή δήλωσή τους, σχέδιο της οποίας είδε το Ρόιτερς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ηγέτες της ΕΕ θα υποσχεθούν στην Ουκρανία περισσότερη οικονομική, στρατιωτική και πολιτική βοήθεια. Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρώσουν στη βελτίωση της πρόσβασης των ουκρανικών προϊόντων στην αγορά της ΕΕ, στο να βοηθηθεί η Ουκρανία να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της έπειτα από εβδομάδες ρωσικών πληγμάτων, στις νέες κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Μόσχα και στη δίωξη ρώσων ηγετών για τον πόλεμο.