ουκρανία-μελέτη-δείχνει-5-σενάρια-γι-993474
ΚΟΣΜΟΣ | 27.03.2022 | 19:23

Ουκρανία: Μελέτη «δείχνει» 5 σενάρια για το πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα έκανε το Ινστιτούτο Πολιτικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Κιέλου (Institut für Sicherheitspolitik der Universität Kiel) αναλύοντας τη στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία.

Υπάρχουν εύλογες αμφιβολίες για το αν είναι δυνατόν να συναφθεί συμφωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, έναν παραβάτη των συνθηκών που λέει ψέματα και κατηγορεί τους άλλους για παραβίαση των συνθηκών, σημειώνει η Handelsblatt.

Ωστόσο, οι αναλυτές του Ινστιτούτου Πολιτικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Κιέλου, με επικεφαλής τον καθηγητή Joachim Krause, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξει “κάποια μορφή τερματισμού του πολέμου”.

Η ανάλυση δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Τα ακόλουθα είναι πιθανά σενάρια, γράφουν οι συγγραφείς της, είναι τα ακόλουθα:

  1. To σενάριο της υποβολής

Σε αυτό το σενάριο, η Ρωσία καταφέρνει να υποτάξει την Ουκρανία μετά από πολύμηνες μάχες σε σημείο που να μην έχει απομείνει τίποτα από μια λειτουργική ουκρανική κρατική οντότητα. Αυτό το σενάριο είναι προς το παρόν αρκετά απίθανο, αλλά δεν αποκλείεται.

Είναι αλήθεια ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει ποτέ να κατακτήσει όλη την Ουκρανία. Αλλά είναι πιθανό ότι μετά από μήνες πολέμου και αυξανόμενες ουκρανικές εδαφικές απώλειες, η θέληση των Ουκρανών να υπερασπιστούν τον εαυτό τους θα αποδυναμωθεί και θα έρθουν στην εξουσία στο Κίεβο άνθρωποι που υπόσχονται να φέρουν επιτέλους την ειρήνη και που αποδέχονται τη μόνιμη παρουσία ρωσικών στρατευμάτων και μη τακτικών μονάδων.

  1. Το σενάριο του “χειμερινού πολέμου”

Με τη Ρωσία να κατέχει περιοχές της Ουκρανίας από τη μία πλευρά, αλλά να μην καταφέρνει να ρίξει τη χώρα από την άλλη, επιτυγχάνεται μια πολιτική συμφωνία – όπως αυτή μεταξύ της Φινλανδίας και της Σοβιετικής Ένωσης στο τέλος του Χειμερινού Πολέμου του 1940, σύμφωνα με την οποία οι δυνάμεις κατοχής πρέπει να αποχωρήσουν, αλλά η χώρα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη και να θεωρήσει τον εαυτό της μόνιμα ουδέτερο.

Φαίνεται ότι η ουκρανική κυβέρνηση αναζητά επί του παρόντος μια τέτοια λύση.

  1. Το σενάριο της λαϊκής δημοκρατίας

Σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει πάγωμα της υφιστάμενης κατάστασης. Οι μάχες θα σταματούσαν, αλλά δεν θα υπήρχε διευθέτηση με διαπραγματεύσεις και η Ρωσία θα επέτρεπε την εμφάνιση πολλών μικρών “λαϊκών δημοκρατιών” στο έδαφος της Ουκρανίας, τις οποίες θα υποστήριζε.

Το σενάριο των Λαϊκών Δημοκρατιών θα σήμαινε ότι η Ουκρανία παραμένει σε μια αδύνατη και διχασμένη κατάσταση που θα καταστρέψει τη χώρα μακροπρόθεσμα. Αυτό το σενάριο είναι πιθανό και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία ως μοχλός πίεσης κατά του Κιέβου μετά την κατάπαυση του πυρός.

  1. Το σενάριο της ντροπής και της ατίμωσης

Σε αυτή την περίπτωση, η Ρωσία θα υπέστη μια επαίσχυντη ήττα και ο στρατός θα αποσυρόταν αφού οι απώλειες θα ήταν πολύ μεγάλες και το επιθυμητό αποτέλεσμα της εσωτερικής σταθεροποίησης θα διακυβευόταν.

Το σενάριο της ντροπής και της ατίμωσης είναι μάλλον απίθανο, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί. Θα πρέπει να συνοδεύεται από εσωτερικές πολιτικές αλλαγές στη Ρωσία.

  1. Το σενάριο παρέμβασης

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, θα υπάρξει μια περιορισμένη επέκταση του πολέμου ως αποτέλεσμα μιας επέμβασης των δυτικών δυνάμεων υπέρ της Ουκρανίας. Η παρέμβαση αυτή δεν θα προκαλέσει “παγκόσμιο πόλεμο”, αλλά ενδέχεται να υπάρξουν επιθέσεις της Ρωσίας με πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς σε στρατιωτικούς στόχους σε ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ.

Μια στρατιωτική επέμβαση θα μπορούσε να έχει διάφορες συνιστώσες (όχι απαραίτητα του ΝΑΤΟ) για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης, όπως η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη δυτική Ουκρανία, η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων και οι αεροπορικές επιδρομές. Μια τέτοια εμπλοκή είναι δικαιολογημένη εφόσον είναι αναγνωρίσιμο ότι υποστηρίζει τον νόμιμο αμυντικό αγώνα των Ουκρανών και βελτιώνει την ανθρωπιστική κατάσταση του πληθυσμού απέναντι στον βάναυσο ρωσικό πόλεμο.

Ο στόχος της παρέμβασης θα πρέπει να είναι να καταλήξει σε μια μορφή του σεναρίου του χειμερινού πολέμου που θα είναι πιο επωφελής για την Ουκρανία. Για παράδειγμα, καμία παραχώρηση εδαφών, αλλά, αντίθετα, δέσμευση για ουδετερότητα και συμφωνία με τη Ρωσία για ένα καθεστώς ελέγχου των όπλων που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες για την ασφάλεια και των δύο πλευρών.