ουκρανία-κολοσσιαίες-οι-ζημιές-στο-1024318
ΚΟΣΜΟΣ | 22.11.2022 | 16:50

Ουκρανία: «Κολοσσιαίες» οι ζημιές στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κι ο χειμώνας μόλις άρχισε

Την ώρα που ο βαρύς χειμώνας έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια του στην Ουκρανία, η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας προκαλεί σύγκρυο: «Πρακτικά κανένας θερμικός ή υδροηλεκτρικός σταθμός δεν έχει μείνει αλώβητος από τις ρωσικές επιθέσεις», είπε ο Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι, διευθύνων σύμβουλος της Ukrenergo.

Ο Κουντρίτσκι δεν χαρίστηκε στα λόγια του, σημειώνοντας πως οι ζημιές που προκλήθηκαν στις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία ήταν «κολοσσιαίες». Ωστόσο ο ίδιος απέρριψε το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης πολιτών από πόλεις, ενόψει του σκληρού χειμώνα.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ο διευθύνων σύμβουλος της Ukrenergo, γνωστοποίησε ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιες διακοπές ρεύματος, αλλά ότι ο διαχειριστής του δικτύου θέλει να συμβάλει στην δημιουργία προϋποθέσεων ώστε οι άνθρωποι να παραμείνουν στη χώρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

«Η κλίμακα της καταστροφής είναι κολοσσιαία», δήλωσε ο Κουντρίτσκι. «Στην Ουκρανία υπάρχει έλλειμμα παραγωγής ενέργειας. Δεν μπορούμε να παράγουμε τόση ενέργεια όση χρειάζονται να χρησιμοποιήσουν οι καταναλωτές».

Είπε επίσης ότι αναμένεται ένα σύντομο ψυχρό κύμα από την Τετάρτη, αλλά ότι οι θερμοκρασίες θα ανέβουν και πάλι μετά από αυτό, δίνοντας την ευκαιρία να σταθεροποιηθεί το σύστημα παραγωγής ενέργειας.

Η Ουκρανία είχε αρκετά αποθέματα καυσίμων, τα οποία – όπως είπε ο Κουντρίτσκι – δημιούργησε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου και εργάσθηκε σκληρά για να επισκευάσει τις κατεστραμμένες υποδομές, αλλά ήλπιζε να εξασφαλίσει κάποια ανταλλακτικά στο εξωτερικό.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προτάσεις ορισμένων αξιωματούχων να απομακρυνθούν πολίτες από πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο από τις ελλείψεις ενέργειας, είπε ότι τέτοιου είδους εκκλήσεις είναι «ακατάλληλες».