ουκρανία-καταγγελίες-σοκ-για-βιασμού-994924
ΚΟΣΜΟΣ | 05.04.2022 | 19:18

Ουκρανία: Καταγγελίες ΣΟΚ για βιασμούς γυναικών από Ρώσους

Ουκρανία: Σοκαριστικές καταγγελίες για βιασμούς που διαπράττουν Ρώσοι στρατιώτες σε ουκρανικές πόλεις βλέπουν τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα, έχει προ ημερών δηλώσει πως “όταν πέφτουν βόμβες στις πόλεις σου, όταν στρατιώτες βιάζουν γυναίκες στις κατεχόμενες πόλεις και όταν έχουμε πολυάριθμες περιπτώσεις δυστυχώς με Ρώσους στρατιώτες να βιάζουν γυναίκες στις ουκρανικές πόλεις, είναι δύσκολο, φυσικά, να μιλάμε για την αποτελεσματικότητα του διεθνούς δικαίου”.

Η πρώτη καταγγελία έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης και αφορά μια κάτοικο προαστίου του Κιέβου.

Η γυναίκα έχει καταγγείλει ότι Ρώσοι στρατιώτες εισέβαλλαν στο σπίτι της οικογένειας, σκότωσαν τον άνδρα της και στη συνέχεια, ένας από αυτούς, ένας μεθυσμένος Ρώσος στρατιώτης, τη βίασε πολλές φορές. Την καταγγελία έφερε στη δημοσιότητα η Μαρία Μεζέντσεβα, μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, η οποία κάνει λόγο για πολλές περιπτώσεις βιασμών από Ρώσους στρατιώτες.

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα που έχει δεχθεί σειρά καταγγελιών, προχώρησε στο άνοιγμα της πρώτης δικαστικής έρευνας για την υπόθεση της καταγγέλλουσας, από το Μπρόβαρι στα ανατολικά του Κιέβου. Ο ένας εκ των δραστών έχει ταυτοποιηθεί και του έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις. Ο δράστης δεν ήταν μόνος και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ουκρανικές εισαγγελικές αρχές, οι Ρώσοι στρατιώτες στη συνέχεια έστρεψαν τα όπλα τους στο παιδί της, απειλώντας να το σκοτώσουν.

Η Νατάλια μίλησε για πρώτη φορά ανοιχτά για τον βιασμό της σε δυτικό μέσο, τους Times του Λονδίνου. Η 33χρονη με τον 35χρονο σύζυγό της και τον 4χρονο γιο τους ζούσαν έξω από το Κίεβο, και όπως είπε στους Times, στις 9 Μαρτίου βγήκαν από το σπίτι τους και πλησίασαν μια ομάδα Ρώσων στρατιωτών που είχαν σκοτώσει τον σκύλο τους. Η ομάδα έφυγε προς το δάσος, αλλά μόλις έπεσε το σκοτάδι άκουσαν πάλι περίεργους θορύβους.

“Ο άντρας μου βγήκε να δει τι συνέβαινε. Ακουσα μόνο έναν πυροβολισμό, την πόρτα να ανοίγει και βήματα μέσα στο σπίτι”. Ενας από τους στρατιωτικούς της πρωινής ομάδας, ο διοικητής τους, είχε επιστρέψει μαζί με έναν νεότερο στρατιώτη. Τους φώναξα πού είναι ο άντρας μου και έπειτα κοίταξα έξω και τον είδα να κείτεται στην πύλη. Σκότωσα τον άντρα σου γιατί είναι ναζί, μου είπε ο πιο νέος”. Κι έπειτα άρχισαν να τη βιάζουν καθένας με τη σειρά του πολλές φορές, καθώς το παιδί της έκλαιγε στο διπλανό δωμάτιο. “Με σημάδευαν με ένα όπλο στο κεφάλι. Μου είπαν, βούλωσέ το ή θα φέρουμε το παιδί σου να δει πώς σκορπάνε τα μυαλά της μάνας του στο δωμάτιο”.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ με αφορμή ανάλογες δηλώσεις καταγγελίες όπως της 33χρονης Νατάλια έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς δηλώνοντας: “Δεν τα πιστεύουμε όλα αυτά. Είναι ψέματα”.

Μια 15χρονη φέρεται να κρατήθηκε 10 ημέρες από Ρώσους στρατιώτες

Μια ακόμη καταγγελία υποστηρίζει ότι Ρώσοι στρατιώτες κοντά στο Ιρπίν φέρεται να βίασαν και να κράτησαν όμηρο ένα 15χρονο κορίτσι του οποίου η μητέρα πέθανε ενώ κρατούνταν παρά τη θέλησή της, σύμφωνα με το ITV News. Η έφηβη φέρεται να κρατήθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα για 10 ημέρες κοντά στο Ιρπίν.

Το ITV News εντόπισε τον Konstantin Gudauskas, τον εθελοντή που έσωσε το κορίτσι και μετέδωσε τις φρικιαστικές λεπτομέρειες – οι οποίες μεταβιβάζονται στους ανακριτές εγκλημάτων πολέμου.

Καταγγελία ότι γυναίκα βιάστηκε και πάνω της βρέθηκε χαραγμένη μια σβάστικα

Την ίδια στιγμή, μια γυναίκα αφού βιάστηκε από Ρώσους στρατιώτες βρέθηκε νεκρή με μια σβάστικα χαραγμένη στο κορμί της, υποστηρίζει η Lesia Vasylenko, βουλευτής του φιλελεύθερου κόμματος Holos της Ουκρανίας, η οποία δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια εικόνα η οποία -σύμφωνα με την ίδια- δείχνει “το βασανισμένο σώμα μιας βιασμένης και δολοφονημένης γυναίκας”.

Η εικόνα που ανέβασε στο Twitter η βουλευτής του φιλελεύθερου κόμματος, παρουσιάζει το σώμα της γυναίκας γεμάτο μώλωπες και στο δέρμα της χαραγμένη μια μεγάλη σβάστικα.

Δεν είναι σαφές ακριβώς πότε και πού τραβήχτηκε αρχικά η εικόνα της γυναίκας, γράφει η Daily Mail. Όμως, μια αναζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτει ότι νωρίτερα φιλορωσικοί λογαριασμοί ισχυρίζονταν ότι το τάγμα Αζόφ χάραξε τη σβάστικα στο δέρμα της γυναίκας κοντά στη Μαριούπολη.

Το τάγμα Αζόφ είναι γνωστό για τους δεσμούς του με τον νεοναζισμό και υπερασπίζεται την πόλη – αλλά αυτή η εκδοχή των γεγονότων αμφισβητήθηκε από ουκρανικούς λογαριασμούς που ισχυρίζονται ότι οι Ρώσοι ακρωτηρίασαν εσκεμμένα το σώμα της γυναίκας.

Το tweet της Vasylenko δημοσιεύτηκε καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν εδάφη από τις δυνάμεις του Πούτιν, αποκαλύπτοντας στοιχεία για εγκλήματα πολέμου που είχαν απομείνει στο πέρασμά τους. Η MailOnline δεν μπόρεσε να επαληθεύσει καμία αξίωση.

Στο μεταξύ, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αφορμή τα όσα αποκαλύφθηκαν στην Μπούτσα, αναφέρει σε δήλωσή του στη δήλωσή του για όσα βιώνουν οι άμαχοι στην Ουκρανία,ότι “ο βιασμός, η δολοφονία και άλλες βίαιες ενέργειες εναντίον ανθρώπων που κρατούνται από τις ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου”.

Αυτά, σημειώνει, περιελάμβαναν μια περίπτωση επαναλαμβανόμενου βιασμού. δύο περιπτώσεις συνοπτικής εκτέλεσης – μία από έξι άνδρες – και άλλες περιπτώσεις παράνομης βίας και απειλών κατά αμάχων μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 14 Μαρτίου 2022.

O Μπλίνκεν καταγγέλλει μια “σκόπιμη εκστρατεία διάπραξης δολοφονιών, βασανιστηρίων, βιασμών” στην Μπούτσα

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν κατήγγειλε σήμερα μια “σκόπιμη εκστρατεία διάπραξης δολοφονιών, βασανιστηρίων, βιασμών” της Ρωσίας στην Μπούτσα, την πόλη της Ουκρανίας όπου ανακαλύφθηκαν δεκάδες πτώματα μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

“Αυτό που είδαμε στον Μπούτσα δεν είναι η μεμονωμένη πράξη μιας μονάδας καθαρμάτων. Είναι μια σκόπιμη εκστρατεία για να σκοτώσουν, να βασανίσουν, να βιάσουν, να διαπράξουν φρικαλεότητες“, είπε σε δημοσιογράφους κατά την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες για μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.