ουκρανία-ισόβια-σε-21χρονο-ρώσο-στρατιώ-1024108
ΚΟΣΜΟΣ | 23.05.2022 | 14:05

Ουκρανία: Ισόβια σε 21χρονο Ρώσο στρατιώτη που κατηγορήθηκε για το πρώτο έγκλημα πολέμου

Ουκρανικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον 21χρονο Ρώσο στρατιώτη που κατηγορείται για τη δολοφονία 62χρονου αμάχου, στην πρώτη δίκη εγκλημάτων πολέμου που διεξήχθη μετά τη ρωσική εισβολή.

Ο λοχίας Βαντίμ Σισιμαρίν (Vadim Shishimarin) συνελήφθη με την κατηγορία ότι πυροβόλησε τον Ουκρανό πολίτη στο κεφάλι σto χωριό Τσουπάχιβκα της βορειοανατολικής περιοχής Σούμι, τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Ο ίδιος παραδέχτηκε την ενοχή του και κατέθεσε ότι πυροβόλησε τον άνδρα αφού δόθηκε εντολή να το κάνει. Είπε στο δικαστήριο ότι ανώτερος του αξιωματικός επέμεινε ότι ο Ουκρανός, ο οποίος μιλούσε στο κινητό του, μπορούσε να προδώσει την θέση τους στις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο κατηγορούμενος ακούει τη μεταφράστρια

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Shishimarin ζήτησε από τη χήρα του θύματος να τον συγχωρήσει.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Shishimarin, Victor Ovsyanikov, υποστήριξε ότι ο πελάτης του, μέλος ρωσικής μονάδας αρμάτων μάχης που τελικά συνελήφθη, ήταν απροετοίμαστος για τη «βίαιη στρατιωτική σύγκρουση» και τις μαζικές απώλειες που συνάντησαν τα ρωσικά στρατεύματα όταν εισέβαλαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία.

Στις αρχές Μαΐου, οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψή του χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες, δημοσιοποιώντας έναν βίντεο στο οποίο ο Βαντίμ Σισιμαρίν έλεγε ότι ήρθε να πολεμήσει στην Ουκρανία για «να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα του».

Πηγή: Associated Press