ουκρανία-η-ρωσία-δεν-έχει-ολοκληρώσει-1074996
ΚΟΣΜΟΣ | 18.10.2022 | 19:10

Ουκρανία: Η Ρωσία δεν έχει ολοκληρώσει «προς το παρόν» τη μερική επιστράτευση

Δεν έχει ολοκληρωθεί «προς το παρόν» η μερική επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων από τη Ρωσία για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, παρότι πολλές περιοχές όπως η Μόσχα έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία, δήλωσε σήμερα (18.10.2022) το Κρεμλίνο.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει ακόμη προεδρικό διάταγμα» που να θέτει τέλος στην επιστράτευση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του δημάρχου της πρωτεύουσας της Ρωσίας, Σεργκέι Σομπιάνιν, για το κλείσιμο των στρατολογικών γραφείων στη Μόσχα μετά από σχεδόν ένα μήνα λειτουργίας.

Ο δήμαρχος της Μόσχας είχε πει πως η ρωσική πρωτεύουσα στρατολόγησε το ποσοστό των ανδρών που της αναλογούσε για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν στις 21 Σεπτεμβρίου, που ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση και ώθησε δεκάδες χιλιάδες Ρώσους στην έξοδο από τη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πει πω προβλέπει το τέλος αυτού του κύματος της επιστράτευσης «σε δύο εβδομάδες», παραδεχόμενος ότι η τελευταία είχε αστοχίες.

Αλλά σήμερα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως πολλές περιοχές έχουν τελειώσει τη διαδικασία της στρατολόγησης, χωρίς ωστόσο να πει ποιες.

«Το υπουργείο Άμυνας είχε ορίσει ποσοστώσεις για κάθε περιοχή. Ορισμένες λένε πως έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αυτή», δήλωσε στους δημοσιογράφους, υποσχόμενος επίσης πως οι ρωσικές αρχές δεν θα στρατολογήσουν περισσότερους από τον αριθμό των 300.000 εφέδρων που είχαν κληθεί να παρουσιαστούν για να πολεμήσουν.