ουκρανία-η-γερμανία-αγόρασε-φυσικό-αέ-223206
ΚΟΣΜΟΣ | 31.05.2022 | 20:27

Ουκρανία: Η Γερμανία αγόρασε φυσικό αέριο από τη Ρωσία και πλήρωσε σε ρούβλια

Σε ρούβλια πλήρωσε τη Ρωσία ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Γερμανία. Η γερμανική εταιρεία Uniper ολοκλήρωσε την πρώτη πληρωμή, όπως απαιτούσε η Μόσχα.

Ειδικότερα, η εταιρεία Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, ολοκλήρωσε την πρώτη πληρωμή, σύμφωνα με την απαίτηση της Μόσχας, προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση της ροής.«Η διαδικασία έγινε σε συντονισμό με τη γερμανική κυβέρνηση και ακολουθήθηκαν οι οδηγίες της ΕΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της. «Όπως άλλες γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, η Uniper άλλαξε τον τρόπο πληρωμής για τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η Uniper πληρώνει σε ευρώ σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό πληρωμών», αναφέρει η εταιρία με έδρα το Ντίσελντορφ.

«Η πρώτη από αυτές τις πληρωμές έγινε στα τέλη Μαΐου. Επομένως, η Uniper ενήργησε εντός του πλαισίου των κυρώσεων και μπορεί να συνεχίσει να διασφαλίζει την έγκαιρη εκπλήρωση των όρων της σύμβασης», συμπληρώνει η γερμανική εταιρία.

Η Γερμανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο το 2021 αντιπροσώπευε πάνω από το 50% των εισαγωγών ενέργειας.

Η Uniper, που επιδιώκει να πωλήσει τη ρωσική θυγατρική Unipro, υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε συντονισμό με τη γερμανική κυβέρνηση και ακολουθεί τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νωρίτερα την Τρίτη (31.05.2022), ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι θα διακόψει από αύριο, 1η Ιουνίου 2022, την παροχή φυσικού αερίου στην Orsted της Δανίας, καθώς και στην Shell Energy για τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Και οι δύο εταιρίες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το νέο σχέδιο πληρωμών της Μόσχας για συναλλαγές με ρούβλια