ουκρανία-η-γαλλία-θα-στείλει-12-επιπλέο-1130593
ΚΟΣΜΟΣ | 31.01.2023 | 20:36

Ουκρανία: Η Γαλλία θα στείλει 12 επιπλέον αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar

Η Γαλλία και η Ουκρανία συζήτησαν σήμερα για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων ώστε να πετούν με γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη όμως μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ.

Πάντως, η Γαλλία θα προμηθεύσει 12 επιπλέον αυτοκινούμενα πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς Caesar, δήλωσε ο Λεκορνύ. Θα στείλει επίσης 150 μέλη στρατιωτικού προσωπικού στην Πολωνία για να εκπαιδεύουν εκεί 600 Ουκρανούς στρατιώτες κάθε μήνα, πρόσθεσε.

Ο Λεκορνύ δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει ταμπού», όταν ρωτήθηκε για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Επανέλαβε επίσης τη θέση της Γαλλίας όσον αφορά την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτή δεν θα αποδυναμώσει την αμυντική ικανότητα της Γαλλίας, ότι θα είναι ωφέλιμο να βοηθηθεί η Ουκρανία στη σύγκρουση με τη Ρωσία και ότι τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν μόνο από την Ουκρανία για την άμυνά της.

Ο Γάλλος υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολέξιι Ρέζνικοφ στο Παρίσι.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας δήλωσε από την πλευρά του ότι η απόφαση της Γαλλίας αυτόν τον μήνα να προμηθεύσει το Κίεβο με ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης AMX-10 RC είχε ως αποτέλεσμα «το φαινόμενο της χιονοστιβάδας», με άλλους συμμάχους να υπόσχονται αργότερα να στείλουν άρματα μάχης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP