ουκρανία-έκρηξη-στους-εμβολιασμού-952613
ΚΟΣΜΟΣ | 20.10.2021 | 14:59

Ουκρανία: «Έκρηξη» στους εμβολιασμούς, μία ημέρα μετά το ρεκόρ θανάτων

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε αριθμό ρεκόρ εμβολιασμών κατά της Covid-19 το τελευταίο 24ωρο, αφού είχε καταγράψει μία ημέρα νωρίτερα ρεκόρ θανάτων λόγω του κορωνοϊού, εν μέσω νέου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των αρχών, το τελευταίο 24ωρο 226.587 άτομα εμβολιάστηκαν, με τον αριθμό τους να είναι ο πλέον αυξημένος από την αρχή της εμβολιαστικής εκστρατείας τον Φεβρουάριο στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Στη χώρα είναι διαθέσιμα τέσσερα εμβόλια, αλλά μόνο το 19% των περίπου 40 εκατ. Ουκρανών έχουν ολοκληρώσει την ανοσοποίησή τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν σήμερα εικόνες με μεγάλες ουρές αναμονής έξω από τα κέντρα εμβολιασμού σε όλη τη χώρα.

«Μόνο ο εμβολιασμός και ο σεβασμός (των κανόνων) της καραντίνας επιτρέπουν την αποτροπή αύξησης των μολύνσεων», σημείωσε σήμερα σε ανακοίνωση ο υπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο.

Οι Ουκρανοί σπεύδουν στα κέντρα εμβολιασμού ύστερα από την επιβολή από τη Δευτέρα υγειονομικών περιορισμών σε διάφορες περιοχές, μεταξύ των οποίων και της υιοθέτησης του υγειονομικού πάσου σε πολλούς δημόσιους χώρους.

Χθες, η χώρα, από τις φτωχότερες στην Ευρώπη, κατέγραψε 538 νέους θανάτους λόγω της Covid-19, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ, ενώ το επιδημιολογικό κύμα επιδεινώθηκε από τον βραδύ ρυθμό του εμβολιαστικού προγράμματος.

Σήμερα, η Ουκρανία ανακοίνωσε 18.912 νέες μολύνσεις και 495 θανάτους λόγω του κορωνοϊού.

Από την αρχή της πανδημίας, 61.843 άτομα έχασαν επισήμως τη ζωή τους λόγω του ιού στην Ουκρανία.

Ο εμβολιασμός στη χώρα κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς λόγω προβλημάτων προμήθειας εμβολίων, αλλά επίσης λόγω της απροθυμίας ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού.