oυκρανία-δεν-έχουν-τελειώσει-οι-μάχες-σ-1024318
ΚΟΣΜΟΣ | 13.01.2023 | 11:41

Oυκρανία: Δεν έχουν τελειώσει οι μάχες στο Σολεντάρ

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν σήμερα να αντιστέκονται έπειτα από μια «θερμή» νύχτα με μάχες στην πόλη Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ. «Η νύχτα στην Σολεντάρ ήταν θερμή, οι μάχες συνεχίστηκαν», ανέφερε σε μήνυμά της στην εφαρμογή Telegram.

«Ο εχθρός έχει ρίξει σχεδόν όλες τις κύριες δυνάμεις του στην κατεύθυνση του Ντονέτσκ και διατηρεί επιθετικότητα μεγάλης έντασης. Οι μαχητές μας προσπαθούν ηρωϊκά να κρατήσουν την άμυνα», σημείωσε η Μαλιάρ, αναφερόμενη στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην οποία βρίσκεται η Σολεντάρ, πόλη γνωστή για τα αλατωρυχεία της. «Είναι μια δύσκολη φάση του πολέμου, αλλά θα κερδίσουμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία», τόνισε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε χθες, Πέμπτη, δύο μονάδες στην Σολεντάρ, που, όπως είπε, «κρατούν τις θέσεις τους και προκαλούν σημαντικές απώλειες στον εχθρό», χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με τις μάχες που διεξάγονται στην πόλη αυτή, στην οποία βρίσκονται εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 500 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνήτη του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο στην ουκρανική κρατική τηλεόραση, στην Σολεντάρ εξακολουθούν να βρίσκονται 559 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά, οι οποίοι δεν μπορούν να απομακρυνθούν από την περιοχή αυτή, η οποία πριν από τον πόλεμο είχε περίπου 10.000 κατοίκους.

Μάχες εντός και γύρω από την Σολεντάρ μαίνονται εδώ και μήνες, αλλά η έντασή τους αυξήθηκε πολύ τις τελευταίες μέρες, με τον ουκρανικό στρατό να πολεμάει στην μικρή αυτή πόλη τους μισθοφόρους της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner. Χθες, ο Ζελένσκι δεσμεύτηκε εξάλλου να παράσχει «όλα όσα χρειάζεται» ο στρατός του που αντιστέκεται στις ρωσικές επιθέσεις στην Σολεντάρ, αλλά και στην Μπαχμούτ, την μεγάλη πόλη στην ανατολική Ουκρανία την οποία προσπαθούν αδιάκοπα οι Ρώσοι να καταλάβουν από το καλοκαίρι του 2022.