ουκρανία-δεν-έχουμε-σχέση-με-την-απόπ-1173398
ΚΟΣΜΟΣ | 03.05.2023 | 18:25

Ουκρανία: «Δεν έχουμε σχέση με την απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν»

Πούτιν: Κάθε ανάμειξή της στην «επίθεση με drones» για την οποία κάνουν λόγο οι Ρώσοι αρνείται η Ουκρανία καταγγέλλοντας παράλληλα ρωσική προβοκάτσια. Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ , δήλωσε ότι το Κίεβο δεν έχει «καμία σχέση» με την επίθεση με drone εναντίον του Κρεμλίνου εξηγώντας ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα «αλλάξει τίποτα στο πεδίο της μάχης» και πιθανότατα θα «προκαλούσε τη Ρωσία ώστε να προχωρήσει σε πιο ριζοσπαστικές ενέργειες».

Ωστόσο, και μόνο σε συμβολικό επίπεδο η επίθεση αργά το βράδυ της Τρίτης κατά του Κρεμλίνου με δύο drone δεν είναι καθόλου αμελητέα. Ακόμη και αν οι δράστες δεν ήθελαν να προκαλέσουν ζημιές ή και θύματα, η εικόνα των εκρήξεων στην καρδιά του ρωσικού κράτους είναι εντυπωσιακή.

Τα ερωτήματα όμως είναι ανοιχτά: ποιος οργάνωσε αυτό το εγχείρημα, πώς το κατάφερε και τι επιδίωκε; Και ένα βήμα πιο πέρα, πώς θα αντιδράσει η Μόσχα, πολύ περισσότερο αν η επίθεση οργανώθηκε από το Κίεβο;

Δείτε βίντεο:

Την ίδια ώρα ο Ποντολιάκ εξήγησε γιατί το Κίεβο δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο. Υποστήριξε ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για μια «μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση» και για αυτό στήνει προβάτσιες. «Γι’ αυτό συλλαμβάνει πρώτα μια μεγάλη, υποτιθέμενη, ανατρεπτική ομάδα στην Κριμαία. Και μετά κάνει λόγο για “drones πάνω από το Κρεμλίνο”».

Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία διεξάγει έναν αποκλειστικά αμυντικό πόλεμο και δεν επιτίθεται σε στόχους στο έδαφος της Ρωσίας γιατί αυτό δεν λύνει στρατιωτικά προβλήματα και επιπλέον δίνει αφορμές στη Ρωσία να δικαιολογήσει τις επιθέσεις της σε πολίτες.

Ο Ποντόλιακ προχωρά πιο πέρα, αναφερόμενος σε αντάρτικο μέσα στο ρωσικό έδαφος από δυνάμεις που δεν προσδιορίζει με σαφήνεια. Υπενθυμίζει ο Guardian, δίνοντας το πλαίσιο της αναφοράς του Ποντόλιακ, ότι τις τελευταίες ημέρες είχαμε δύο περιστατικά εκτροχιασμού εμπορικών τρένων μέσα στο ρωσικό έδαφος, ένας εμπρησμός σε αποθήκη καυσίμων και άλλα περιστατικά με «άρωμα» δολιοφθοράς.

Προβοκάτσια ή πραγματική επίθεση;

Το Al Jazeera, μεταφέρει σε αυτό το πλαίσιο, τον φόβο του Κιέβου ότι η επίθεση είναι μια προβοκάτσια της Ρωσίας για να παρασύρει ενδεχομένως την Ουκρανία ή για να δικαιολογήσει μια ρωσική ενέργεια.

«Δεν θα είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο», λένε Ουκρανοί στον ανταποκριτή του δικτύου στο Κίεβο, Κρις Στράτφορντ. Υπενθυμίζουν ότι στην αρχή του πολέμου οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην Ουκρανία είχαν προχωρήσει σε προβοκάτσιες λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή στη χώρα. Για τον Στράτφορντ τα βίντεο που κυκλοφόρησαν με την επίθεση φαίνονται «αμφίβολα», ενώ έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ουκρανία ετοιμάζεται -και δεν το κρύβει σε επίπεδο ρητορικής- την εαρινή της αντεπίθεση.

Εν τω μεταξύ, ένα άλλο σημείο που είναι για την ώρα σκοτεινό είναι τι είδους drone χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, τα οποία από ό,τι φαίνεται μετέφεραν εκρηκτικά. Αναπάντητο ερώτημα (αν και μάλλον δεν θα βρει δημόσια απάντηση) είναι πώς και γιατί η αεράμυνα στη Μόσχα δεν κατάφερε να εντοπίσει και να εξουδετερώσει ένα δυνητικά επικίνδυνο drone παρά μόνο την τελευταία στιγμή.

Από την πλευρά τους και οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι -για την ώρα- δεν μπορούν να επαληθεύσουν τις πληροφορίες για την επίθεση στο Κρεμλίνο.

Δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι είναι στη φάση της συλλογής πληροφοριών: «Απλά δεν γνωρίζουμε», είπε ο υπουργός, προειδοποιώντας ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε με πολλή καχυποψία όσα λέει το Κρεμλίνο.

Το χρονικό

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είχαν στόχο το Κρεμλίνο. Αν κρίνουμε από βίντεο που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα, ένα από αυτά σχεδόν προσέκρουσε σε ιστό σημαίας μέσα στο Κρεμλίνο, προκαλώντας μια μικρή έκρηξη. Στα ρωσικά ΜΜΕ κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν καπνούς γύρω από το Κρεμλίνο.

Η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται ότι στόχος ήταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν – άρα ήταν μια απόπειρα δολοφονίας- που όμως εκείνη τη στιγμή ήταν σε κατοικία του εκτός της Μόσχας, στο Νόβο-Ογκαριόβο, όπου εργάζεται και συνήθως διανυκτερεύει. Ούτε ο Ρώσος πρόεδρος ούτε κανείς άλλος τραυματίστηκε.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Μόσχα μιλά για τρομοκρατική ενέργεια με στόχο τη δολοφονία του προέδρου.

Putin survives alleged 'assassination attempt' at Kremlin

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, το πρόγραμμα του Πούτιν συνεχίζεται κανονικά. 

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Ουκρανία για σειρά επιθέσεων με drones, ανάμεσα στις οποίες και στη Σεβαστούπολη, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Παρά ταύτα, αφενός η Ρωσία απαγόρευσε τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Μόσχα, ενώ ο δήμαρχος της Μόσχας ανακοίνωσε την απαγόρευση του Telegram έξι μέρες πριν από την Ημέρα της Νίκης, οπότε αναμένεται να διεξαχθεί μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία. Οι εκδηλώσεις για την 9η Μαΐου δεν έχουν ακυρωθεί.

Την 9η Μαΐου, γνωστή ως «Ημέρα της Νίκης» στη Ρωσία, γιορτάζεται η ήττα των Ναζί το 1945. Σηματοδοτείται από στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα όπου οι Ρώσοι ηγέτες παρακολουθούν από εξέδρα που στήνεται απέναντι από το μαυσωλείο του Βλαντίμιρ Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία.

Οι Ρώσοι ετοιμάζουν… αντεπίθεση

Παράλληλα, έχουν αρχίσει να ανεβάζουν τους τόνους οι φωνές μέσα στη Ρωσία για απάντηση στην επίθεση, αφήνοντας υπαινιγμούς ακόμη και για όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο πρόεδρος του ρωσικού Κοινοβουλίου, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, υποστήριξε ότι η χώρα του έχει «τα όπλα για να σταματήσουν και να καταστρέψουν» το -όπως το χαρακτήρισε- «τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου».

Αφορμή για κλιμάκωση;

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, το ενδεχόμενο το Κρεμλίνο να οξύνει τα πνεύματα πριν από την επέτειο της 9ης Μαΐου δεν είναι απίθανο. Η Μόσχα θα «πατήσει» πάνω σε αυτό το συμβάν η Ρωσία και να εξαπολύσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση.

Από την άλλη πλευρά, δεν θεωρείται πιθανό ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που πραγματοποιεί σήμερα αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Φινλανδία όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση κορυφής των πρωθυπουργών των βορειοευρωπαϊκών χωρών, να προχώρησε σε μια τέτοιας τάξεως κλιμάκωση.

Αντιθέτως ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γιεβγκένι Πριγκίοζιν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας έχει ήδη αρχίσει και ότι οι δυνάμεις του παρατηρούν αυξημένη δραστηριότητα κατά μήκος του μετώπου. Η κυρίως φάση, πρόσθεσε ο ίδιος, ενδέχεται να αρχίσει τις προσεχείς μέρες.