ουκρανία-δεκάδες-άμαχοι-εξακολουθού-1122165
ΚΟΣΜΟΣ | 16.01.2023 | 08:46

Ουκρανία: Δεκάδες άμαχοι εξακολουθούν να αγνοούνται στη Ντνίπρο

Στους 30 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από ρωσική πυραυλική επίθεση σε πολυκατοικία στην πόλη Ντνίπρο της Ουκρανίας το Σάββατο 14/01, ενώ δεκάδες κάτοικοι παραμένουν αγνοούμενοι.

Στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται και ένα παιδί, ηλικίας 15 ετών.

Τουλάχιστον 73 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, 43 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Συνολικά 39 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια της πολυκατοικίας, ενώ οι ελπίδες για επιζώντες «σβήνουν».

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ψάχνουν στη μάζα των συντριμμιών που απέμειναν από την πολυκατοικία.

«Δίνουμε μάχη για κάθε έναν» από τους κατοίκους, πρόσθεσε και δεσμεύτηκε πως «η επιχείρηση διάσωσης θα συνεχιστεί για όσο υπάρχει ακόμη και η παραμικρή πιθανότητα να σωθεί μια ζωή».

Τέσσερις σκηνές της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης και δύο σκηνές από εθελοντές έχουν στηθεί στο σημείο, ενώ ψυχολόγοι παρέχουν βοήθεια στα θύματα.

Ο δήμαρχος της πόλης Μπόρις Φιλάτοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο Reuters είπε ότι 72 διαμερίσματα καταστράφηκαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πύραυλος πιθανότατα είχε στόχο ένα κοντινό σταθμό παραγωγής ενέργειας, αλλά πέρασε και χτύπησε ένα κτήριο κατοικιών.

Η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε την Κυριακή στη σελίδα της στο Facebook ότι ο ρωσικός πύραυλος που έπληξε μια πολυκατοικία στο Ντνίπρο το Σάββατο ήταν «αναμφίβολα» ένας πύραυλος Kh-22.

Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε το Σάββατο τρία αεροπορικά χτυπήματα, 57 πυραυλικά χτυπήματα και πραγματοποίησε 69 επιθέσεις από συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων. Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 26 πυραύλους.

Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από τη Μόσχα για τις επθέσεις αυτές, που αποτελούν το μεγαλύτερο κύμα ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία εδώ και δύο εβδομάδες και έγιναν την ημέρα που οι Ουκρανοί γιόρταζαν τον ερχομό του Νέου Έτους (με βάση το ιουλιανό ημερολόγιο).

Τα χτυπήματα αυτά έπληξαν υποδομές κρίσιμης σημασίας στο Κίεβο και άλλες περιοχές. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα πλήγματα αυτά θα οδηγήσουν σε διακοπές στην ηλεκτροδότηση στην καρδιά του χειμώνα στην πρωτεύουσα και σε άλλα μεγάλα τμήματα της χώρας τις επόμενες ημέρες.