ουκρανία-4-000-πολίτες-πέρασαν-τα-σύνορα-μ-994809
ΚΟΣΜΟΣ | 24.02.2022 | 19:51

Ουκρανία: 4.000 πολίτες πέρασαν τα σύνορα με τη Μολδαβία

Πάνω από 4.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν περάσει μέχρι στιγμής τα σύνορα από την Ουκρανία στη Μολδαβία, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές εάν σκοπεύουν να μείνουν εκεί ή να περάσουν στη Ρουμανία, σύμφωνα με το BBC.

«Γνωρίζουμε ότι σχηματίζονται μεγάλες ουρές στα σύνορα και ετοιμάζουμε ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφεραν οι αρχές της Μολδαβίας.

Κατελήφθη αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο

Οι Ρώσοι κατέλαβαν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το Κίεβο, παραδέχτηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποσχόμενος ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα το ανακαταλάβουν.

Σύμφωνα με τη βιντεοσκοπημένη ομιλία του Ζελένσκι, το αεροδρόμιο κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις αλλά η απόβαση αλεξιπτωτιστών στο Γκοστόμελ, όπου βρίσκεται, εμποδίστηκε και οι ουκρανικές δυνάμεις έλαβαν την εντολή «να τους καταστρέψουν».

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι 20 ρωσικά ελικόπτερα και αεροσκάφη Mi-8 μετέφεραν αλεξιπτωτιστές στο Γκοστόμελ, όπου είναι σε εξέλιξη μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου.

Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι, ζήτησε να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα Swift για τις διατραπεζικές συναλλαγές, όπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.