οργή-στην-κίνα-για-τα-lockdown-στους-δρόμους-β-1098681
ΚΟΣΜΟΣ | 27.11.2022 | 11:24

Οργή στην Κίνα για τα lockdown-Στους δρόμους βγήκαν οι πολίτες

Στους δρόμους βγήκαν οι Κινέζοι πολίτες αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στην επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της Covid-1, σχεδόν τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η σπίθα που άναψε τη φωτιά των διαδηλώσεων ήταν η φονική πυρκαγιά της περασμένης Πέμπτης στην επαρχία Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας.

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της περιφέρειας Σιντζιάνγκ, και αρκετοί πιθανολογούν ότι τα θύματα δεν μπόρεσαν να εγκαταλείψουν εγκαίρως το φλεγόμενο κτίριο επειδή ήταν σε καραντίνα.

Στο οικονομικό κέντρο της Σανγκάης, πολλοί κάτοικοι συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου για μια αγρυπνία στη μνήμη των θυμάτων της πυρκαγιάς στο Ουρούμτσι, η οποία εξελίχθηκε σε οργισμένη διαμαρτυρία τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

«Άρετε το lockdown στο Ουρούμτσι, άρετε το lockdown στη Σιντζιάνγκ, άρετε το lockdown σε όλη την Κίνα» φώναζε το πλήθος, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ορισμένοι μάλιστα άρχισαν να φωνάζουν «Κάτω το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, κάτω ο Σι Τζινπίνγκ, ελευθερία στο Ουρούμτσι», σε μια σπάνια δημόσια αποδοκιμασία της κινεζικής κυβέρνησης, σύμφωνα με μαρτυρίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη ήταν παρούσα στο σημείο και ορισμένες φορές επιχείρησε να απωθήσει το συγκεντρωμένο πλήθος.