ομοσπονδιακή-ποινική-έρευνα-σε-βάρος-803412
ΚΟΣΜΟΣ | 27.10.2022 | 07:53

Ομοσπονδιακή ποινική έρευνα σε βάρος του Μπομπ Μενέντεζ

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ είναι αντικείμενο ομοσπονδιακής ποινικής έρευνας.

Κατά του Μενέντεζ είχε ασκηθεί το 2015 δίωξη από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη για διαφθορά. Αφορμή ήταν η παράνομη αποδοχή διευκολύνσεων που παρείχε ο Σάλομον Μέλγκεν, οφθαλμίατρος από τη Φλόριντα.

Μεταξύ των «παροχών» του γιατρού ήταν η πτήση με ιδιωτικό τζετ προς το θέρετρο του Μέλγκεν στη Δομηνικανή Δημοκρατία, τρεις νύχτες σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων στο Παρίσι και δωρεά ποσού άνω των 700.000 δολαρίων για τον Μενέντεζ και τους Δημοκρατικούς.

Δύο χρόνια αργότερα, οι ένορκοι δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ομόφωνη ετυμηγορία. Το NBC ανέφερε ότι αρκετοί ένορκοι έλεγαν ότι τα στοιχεία των κατηγόρων δεν ήταν πειστικά.

Το 2018 ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αποφάσισαν ότι ο γερουσιαστής δεν θα παραπεμφθεί εκ νέου σε δίκη.

Οι δικηγόροι του Μενέντεζ είπαν στη δίκη ότι με τον Μέλγκεν ήταν απλώς φίλοι. Το Semafor σημειώνει ότι οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς σπάνια χάνουν δίκη και ότι στην περίπτωση του Μενέντεζ η αποτυχία τους να τον καταδικάσουν ήταν «μια ταπεινωτική αποτυχία».

Εν τω μεταξύ, ο Μέλγκεν καταδικάστηκε το 2017 για απάτη σχετικά με το σύστημα υγείας, αλλά του έδωσε χάρη ο πρόεδρος Τραμπ το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μενέντεζ εκλέγεται στη Γερουσία, στη Νιου Τζέρσεϊ, από το 2006, ενώ παλαιότερα ήταν μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η εξαετής θητεία του στη Γερουσία λήγει το 2024.