Όλο και περισσότερο πιστεύουν στην μετά θάνατον ζωή οι Ρώσοι

Το ερευνητικό Κέντρο Levada – Centr, σε έρευνά του που βασίζεται σε δημοσκοπήσεις που πραγματοποίησε επί σειρά ετών, διαπιστώνει ότι την τελευταία δεκαετία οι Ρώσοι άρχισαν να πιστεύουν περισσότερο στη μετά θάνατον ζωή όπως και στο ότι «οι θανόντες συγγενείς έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν τους ζώντες», γράφει η εφημερίδα Kommersant.

Στους κόλπους της ρωσικής κοινωνίας πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, η σχέση που έχουν οι Ρώσοι πολίτες με το υπερφυσικό σχεδόν δεν έχει αλλάξει στο διάστημα αυτό. Ένας στους επτά Ρώσους, λέει η έρευνα, προσέφυγε έστω και μια φορά στην ζωή του στην εναλλακτική ιατρική, ενώ ένας στους 10 στις υπηρεσίες κάποιας μάντισσας ή κάποιου αστρολόγου.

Ωστόσο, αν αυτό αφορά ποσοστά της τάξεως του 7% και του 10%, το 31% των ερωτηθέντων «μάλλον πιστεύουν» στα «θρησκευτικά θαύματα», ενώ ένα επιπλέον 13% δεν τα αμφισβητεί.

Το 45% πιστεύει ότι «τα φυλαχτά της ευτυχίας» μερικές φορές εξασφαλίζουν την επιτυχία, ενώ το 51% των ερωτηθέντων δέχονται ότι μερικοί μάντεις μπορούν να προβλέψουν το μέλλον.

Οι μισοί Ρώσοι σύμφωνα με την δημοσκόπηση πιστεύουν ότι «μερικοί πνευματικοί θεραπευτές» πράγματι «διαθέτουν θεραπευτικές ικανότητες, με τις οποίες τους έχει προικίσει ο Θεός». Διχασμένοι όμως εμφανίζονται οι Ρώσοι ως προς τα ωροσκόπια, αφού το 40% πιστεύει σ’ αυτά, ενώ το 43% δεν πιστεύει ότι την ζωή του την επηρεάζουν τα άστρα.

Η επικεφαλής του τμήματος κοινωνικών και πολιτικών ερευνών του Levada-Centr Ναταλία Ζόρκαγια επισημαίνει ότι η αύξηση του ποσοστού των ατόμων που πιστεύουν σε υπερφυσικά φαινόμενα σχετίζεται με την προπαγάνδιση των θρησκευτικών ιδεωδών που γίνεται τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα η Ζόρκαγια, σχολιάζοντας την αύξηση αυτή, λέει ότι «το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται και στο ότι ο κόσμος ακολουθεί την τάση που επικρατεί, σύμφωνα με την οποία η θρησκευτικότητα και η ορθοδοξία είναι καλό πράγμα, παρότι ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να πηγαίνει και στην εκκλησία και στη μάντισσα και στον αστρολόγο».

ΚΟΣΜΟΣ, ΜΕΤΑ, ΖΩΗ, ΡΩΣΟΙ, ΘΑΝΑΤΟΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!