Categories: Κόσμος

Ολλανδία: Το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ευρώπη

Αχτίδα φωτός στην ενεργειακή κρίση που γονατίζει την Ευρώπη θα μπορούσε να είναι ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Ολλανδία, μόνο που η γηραιά ήπειρος… δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει.

Ένας σημαντικός κίνδυνος αποτελεί εμπόδιο στο να καλυφθεί το ενεργειακό έλλειμμα, την ώρα που η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως μέσο πίεσης απέναντι στις Δυτικές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, κάτω από τους βαλτότοπους της Ολλανδίας με τους επιβλητικούς ανεμόμυλους, βρίσκεται το μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου της Ευρώπης. Το κοίτασμα του Γκρόνινγκεν έχει αρκετή αναξιοποίητη χωρητικότητα για να αντικαταστήσει, μόλις αυτό το χειμώνα, μεγάλο μέρος των καυσίμων που εισήγαγε μέχρι πρότινος η Γερμανία από τη Ρωσία.

Τι κι αν η Ευρώπη προετοιμάζεται για ίσως τον πιο σκληρό χειμώνα της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Η Ολλανδία απορρίπτει τις εκκλήσεις. Ο λόγος είναι πως η γεώτρηση οδήγησε σε επαναλαμβανόμενους σεισμούς και οι τοπικοί αξιωματούχοι συναντούν αντίσταση από τους κατοίκους της περιοχής.

Το Γκρόνινγκεν είναι ο βασικός πυλώνας των προμηθειών φυσικού αερίου της Ευρώπης από το 1963. Ακόμη και μετά από μισό αιώνα, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εξαγώγιμου αερίου σε αποθέματα – αξίας περίπου 1 τρισ. δολαρίων.

Μάλιστα, υπάρχει περιθώριο εξόρυξης περίπου 50 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, περισσότερα από αυτά που ρέουν σήμερα, σύμφωνα με τη Shell Plc, έναν από τους δύο μεγάλους εταίρους που συμμετέχουν στη λειτουργία του.

Το Γκρόνινγκεν κατέγραψε τις πρώτες μικρές δονήσεις το 1986. Από τότε, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες σεισμοί. Αν και οι περισσότεροι είναι μη ανιχνεύσιμοι, ένας σεισμός μεγέθους 3,6 βαθμών έπληξε την επαρχία το 2012, με αποτέλεσμα να προκύψουν χιλιάδες αξιώσεις για υλικές ζημιές.

Από το 2014, η ολλανδική κυβέρνηση θέτει ολοένα και αυστηρότερα όρια στην παραγωγή, η οποία μειώθηκε από 54 δισ. κυβικά μέτρα το 2013, σε μόλις 4,5 δισ. κυβικά μέτρα φέτος.

Αντιδράσεις από τους κατοίκους

«Όταν αγόρασα αυτό το σπίτι το 2004, ήταν ένα παλάτι», λέει ο Hollaar, κάτοικος του Γκρόνινγκεν, για την οικία του που χτίστηκε το 1926. Αλλά όπως χιλιάδες σπίτια στην περιοχή, έχει υποστεί ζημιές από σεισμούς. Είναι γεμάτο ρωγμές και η πρόσοψη βυθίζεται. «Το σπίτι μου έχει μετατραπεί σε ερείπιο», αναφέρει.

Από τα περίπου 327.000 σπίτια στην περιοχή, τουλάχιστον 127.000 έχουν αναφέρει κάποιες ζημιές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ζημιών Μεταλλείων του Χρόνινγκεν. Περισσότερα από 3.300 κτήρια έχουν κατεδαφιστεί στην περιοχή από το 2012, επειδή οι σεισμοί τα έχουν καταστήσει επικίνδυνα, μετέδωσε το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

«Ζήτημα ασφάλειας»

Ο αρμόδιος Ολλανδός υπουργός, Hans Vijlbrief, τονίζει ότι είναι επικίνδυνο να συνεχίσουν οι εξορύξεις, αλλά η χώρα δεν μπορεί να αγνοήσει τα δεινά που συμβαίνουν στην Ευρώπη. Η έλλειψη φυσικού αερίου «θα μπορούσε να μας αναγκάσει να λάβουμε αυτή την απόφαση», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει «ζήτημα ασφάλειας» εάν τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα σπίτια δεν μπορούν να θερμανθούν σωστά.

Ολλανδοί αξιωματούχοι είπαν ότι εάν η Γερμανία χρειάζεται περισσότερη ενέργεια, μια ασφαλέστερη επιλογή θα ήταν να παρατείνει περαιτέρω τη διάρκεια ζωής των πυρηνικών της σταθμών.

Η Γερμανία είναι ανοιχτή σε μια τέτοια πρόταση, μολονότι ανατρέπει την πολιτική που στοχεύει να εφαρμόσει. Η κυβέρνηση δήλωσε τον περασμένο μήνα, ότι δύο εγκαταστάσεις που επρόκειτο να κλείσουν θα είναι διαθέσιμες μετά το τρέχον έτος εάν χρειαστεί.

Ο Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, δεν αποκλείει εντελώς πάντως το ενδεχόμενο χρήσης του Γκρόνινγκεν για την ενίσχυση των προμηθειών αερίου, αλλά «μόνο σε μια ακραία περίπτωση, εάν όλα πάνε στραβά», υπογράμμισε.

Comments are closed.


Recent Posts

Στην ακριτική Ρω και στο Καστελόριζο οι Περιφερειάρχες της χώρας

Συμβολική επίσκεψη στη νησίδα της Ρω και στο Καστελόριζο πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχη…

4 λεπτά ago

Σέρρες: Κάτοικοι χωριού απειλούν να δεθούν στις γραμμές του τρένου

Οι κάτοικοι στην Ροδόπολη στις Σέρρες, ζητούν να λυθεί το πρόβλημα με τα ασθενοφόρα που χρειάζονται. Όπως λένε η υπομονή…

18 λεπτά ago

Ειδική Αγωγή: Παράσταση διαμαρτυρίας εργαζομένων στο υπ. Εργασίας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (Π.ΟΜ.Ε.Ε.Α. ) διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 30…

34 λεπτά ago

Τη Δευτέρα η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Οικονόμου

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Γιάννη…

49 λεπτά ago

Κάρτα Εργασίας: Διευκρινίσεις για την ψηφιακή απογραφή του χρόνου εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

Από την 1η Νοεμβρίου 2022 ξεκίνησε η  ψηφιακή απογραφική διαδικασία του χρόνου εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ, δηλαδή του ωραρίου απασχόλησης των…

1 ώρα ago

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ την επόμενη εβδομάδα

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων Δεκεμβρίου, την προκαταβολή σύνταξης για τον ίδιο μήνα και την…

1 ώρα ago