ολλανδία-7-000-νέα-κρούσματα-κλείνουν-τα-κ-597160
ΚΟΣΜΟΣ | 09.07.2021 | 23:09

Ολλανδία: 7.000 νέα κρούσματα- Κλείνουν τα κλαμπ, σταματούν συναυλίες

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε απόψε σειρά μέτρων για να αναχαιτιστεί η έκρηξη κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη χώρα, μεταξύ των οποίων είναι και το κλείσιμο των νάιτκλαμπ.

Μέσα σε μία εβδομάδα οι μολύνσεις επταπλασιάστηκαν στην Ολλανδία και σήμερα καταγράφηκαν 7.000 νέα κρούσματα, επισήμανε ο Ρούτε. Το γεγονός αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη χαλάρωση των περιορισμών.

«Υπάρχει ένα μαύρο σύννεφο μπροστά στον ήλιο. Προς το παρόν, το ποσοστό των μολύνσεων εκτοξεύτηκε, κυρίως λόγω της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα. Αν δεν κάνουμε κάτι, ο ρυθμός των μολύνσεων θα αυξηθεί περαιτέρω. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να πνίξουμε εν τη γενέσει της την ταχεία εξάπλωση του ιού», είπε ο Ρούτε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει όλα τα νυχτερινά κέντρα ενώ τα εστιατόρια στο εξής θα κλείνουν τα μεσάνυχτα. Όλοι οι πελάτες σε εστιατόρια και καφετέριες θα πρέπει να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Δεν θα επιτρέπονται εξάλλου οι συναυλίες και θα ματαιωθούν όλες οι εκδηλώσεις διάρκειας άνω των 24 ωρών.

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από αύριο στις 6 το πρωί (7 ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τις 14 Αυγούστου.

«Πριν από δύο εβδομάδες όλοι οι δείκτες ήταν στο πράσινο», υπενθύμισε ο υπουργός Υγείας Χιούγκο ντε Γιόνγκε. «Αλλά σήμερα, υπάρχει λόγος που παρεμβαίνουμε. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ταχείας εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα στην Ευρώπη και την Ολλανδία», σχολίασε.

«Είναι άνευ προηγουμένου. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε γύρω στα 500 νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση. Σήμερα, υπάρχουν 7.000 νέες μολύνσεις», ιδίως μεταξύ νέων ανθρώπων, συνέχισε ο υπουργός.

Στα νέα μέτρα δεν περιλαμβάνεται πάντως απαγόρευση της κυκλοφορίας, ούτε υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, όπως παλαιότερα.

Ο Ρούτε κάλεσε τους πολίτες «να τηρούν τους βασικούς κανόνες», δηλαδή τις αποστάσεις και το πλύσιμο των χεριών. «Αν το κάνουμε, θα μπορέσουμε να περάσουμε ένα θαυμάσιο καλοκαίρι», έκρινε.

Από την αρχή της πανδημίας στην Ολλανδία έχουν καταγραφεί 1,7 εκατ. κρούσματα της Covid-19 και 17.700 νεκροί. Περίπου το 80% του πληθυσμού έχει κάνει μία δόση εμβολίου ενώ το 50% έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.