ολλανδία-15-εκατ-κιλά-μασημένες-τσίχλε-481019
ΚΟΣΜΟΣ | 11.05.2018 | 11:18

Ολλανδία: 1,5 εκατ. κιλά μασημένες τσίχλες στους δρόμους (βίντεο)

Ναι, κάθε μητρόπολη έχει προβλήματα συμπεριφοράς των κατοίκων της. Πριν χρόνια, ακούγαμε για το Παρίσι, στου οποίου τα πεζοδρόμια και τις πλατείες είχαν κάνει κατάληψη τα περιττώματα των αξιαγάπητων κατοικίδιων των κυνόφιλων Παρισινών. Και το Άμστερνταμ αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη συμπεριφορά των κατοίκων του Άμστερνταμ: Μασάνε τσίχλα και μετά τη φτύνουν κάτω (απίστευτο, ε; Κι όμως συμβαίνει).

Γενικά οι Ολλανδοί συνηθίζουν να φτύνουν κάτω την τσίχλα τους. Κάθε χρόνο, στους δρόμους της Ολλανδίας μαζεύονται περί τα 1,5 εκατομμύρια κιλά τσίχλες (μασημένες τσίχλες). Και οι ολλανδικοί δήμοι ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ για να τους καθαρίσουν.

Οι Ολλανδοί είναι επινοητικοί άνθρωποι. Και γεννημένοι επιχειρηματίες. Συνδυασμός των δύο χαρακτηριστικών οδήγησε τις αρχές της μητροπολιτικής περιοχής του Άμστερνταμ σε μια ευφάνταστη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος: κατασκεύασαν το «Gumshoe», ένα αθλητικό παπούτσι του οποίου η σόλα είναι από ανακυκλωμένες μασημένες τσίχλες! Το καινούργιο ελαστικό ήταν προϊόν της συνεργασίας της Publicis One και της Gum-Tec. Κι επειδή το εκνευριστικό είναι ότι πατάμε την τσίχλα που έχει φτύσει στο έδαφος ο συμπολίτης μας (κι άντε να την ξεκολλήσουμε), η τοπική φίρμα αθλητικών παπουτσιών σχεδίασε το «Τσιχλοπάπουτσο» κατά τρόπον ώστε στο κάτω μέρος της σόλας να είναι ο χάρτης του Άμστερνταμ.

«Το να προσθέσουμε καινούργιους κανονισμούς και περιορισμούς για να μειώσουμε το πρόβλημα της τσίχλας δεν ταιριάζει στην αποστολή που έχουμε» δήλωσε στο Designboom, το στέλεχος της Αρχής που είναι υπεύθυνη για τη μητροπολιτική περιοχή του Άμστερνταμ, Μουστάφα Τανριβέρντι. «Μ’ αυτά τα αθλητικά παπούτσια κάνουμε τον κόσμο μέρος του προβλήματος, ή μάλλον, της λύσης του προβλήματος. Έτσι, ο αντίκτυπος είναι μεγαλύτερος» πρόσθεσε όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εύσημα για την πρακτική λύση του προβλήματος. Αξιοζήλευτη η αντιμετώπιση των κατοίκων από τις αρχές της πόλης (όχι άλλες απαγορεύσεις – κάνουμε τον κόσμο μέρος της λύσης του προβλήματος).