ολλανδή-δημοσιογράφος-οι-αναρτήσεις-959534
ΚΟΣΜΟΣ | 10.11.2021 | 11:07

Ολλανδή δημοσιογράφος: Οι αναρτήσεις της πριν το επεισόδιο με Μητσοτάκη

Σοβαρό φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου μεταξύ Ρούτε και Μητσοτάκη, όταν μία Ολλανδή Δημοσιογράφος ρώτησε το πρωθυπουργό για τις «παράνομες επαναπροωθήσεις» και τον Ολλανδό ηγέτη για άρνηση φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Πιο συγκεκριμένα, η Ingeborg Beugel, ανεξάρτητη ανταποκριτής για ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί την επικαιρότητα, καθώς συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές με την κατηγορία ότι «διευκόλυνε την παράνομη διαμονή αλλοδαπού στην Ελλάδα». Η κατηγορία αυτή επισείει ποινή φυλάκισης 12 μηνών και πρόστιμο 5.000 ευρώ, με τη δημοσιογράφο να αφήνεται ελεύθερη λόγω περιορισμών της πανδημίας του κορωνοϊού.

https://twitter.com/leo_kouliavetas/status/1458157672247791620?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1458157672247791620%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pagenews.gr%2F2021%2F11%2F10%2Fpolitiki%2Fingeborg-beugel-i-dimosiografos-pou-prokalese-tin-entoni-antidrasi-mitsotaki%2F

Η ερώτηση

Η ερώτηση της ξένης δημοσιογράφου ήταν η εξής: «Κύριε Μητσοτάκη πότε επιτέλους θα σταματήσετε να ψεύδεστε για τις επαναπροωθήσεις; Να ψεύδεστε για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα; Παρακάλω μην προσβάλλετε την νοημοσύνη τη δική μου και όλων των δημοσιογράφων του κόσμου γιατί υπάρχουν πάρα πολλές αποδείξεις. Και εσείς συνεχίζετε να το αρνείστε και να λέτε ψέματα. Αυτό είναι κατάχρηση ναρκισσισμού. Γιατί δεν είστε ειλικρινής; Γιατί δεν λέτε “οι Βρυξέλλες μας άφησαν μόνους μας, περιμέναμε έξι χρόνια και δεν έγινε τίποτα και τώρα κάνω παράνομα, σκληρά και βάρβαρα push backs;».

Η απάντηση Μητσοτάκη

«Γνωρίζω ότι στην χώρα σας μπορείτε να κάνετε ευθέως ερωτήσεις. Δεν σας επιτρέπω να με προσβάλλετε σε αυτό το κτίριο και να προσβάλλετε τον ελληνικό λαό» απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Δεν θέλω να με κατηγορείτε με εκφράσεις και κατηγορίες που δεν υποστηρίζονται από στοιχεία όσον αφορά το προσφυγικό. Εμείς έχουμε σώσει χιλιάδες, 200 άνθρωποι κινδύνεψαν να πνιγούν νότια της Κρήτης και κάθε μέρα σώζουμε ζωές. Ενώ την ίδια στιγμή εμποδίζουμε τις ροές από την Τουρκία και καλούμε το Λιμενικό τους να τους επιστρέψουν. Γι’ αυτό αντί να ρίχνετε την ευθύνη στην Ελλάδα θα έπρεπε να κατηγορείτε εκείνους που εκμεταλλεύονται ανθρώπους», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχουμε μία πολύ σκληρή αλλά πολύ δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό. 50.000 άνθρωποι έχουν έρθει στην Ελλάδα εκ των οποίων 10.000 ήταν Αφγανοί που έχουν λάβει άσυλο. Έχετε πάει ποτέ στη Σάμο; Δεν έχετε πάει. Δεν θα έρχεστε σε αυτό το κτίριο να με προσβάλλετε. Αν πάτε στη Σάμο θα βρείτε μία πολύ καλή δομή με συνθήκες υγιεινής, παιδότοπους και δεν έχει καμία σχέση με το τι είχαμε στο παρελθόν. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να κουνάει το δάκτυλο σε αυτή την κυβέρνηση και να κατηγορεί και εμένα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Γιατί την συνέλαβαν

Η Beugel είχε δηλώσει ότι συνελήφθη αφού κάποιοι ντόπιοι ειδοποίησαν την αστυνομία για την παρουσία του 23χρονου από το Αφγανιστάν στο σπίτι της. Ο εν λόγω πρόσφυγας έμενε μαζί της, ενώ είχε κάνει προσφυγή κατά της αρνητικής απόφασης για την χορήγηση ασύλου.

«Με κράτησαν σαν να ήμουν κάποιο είδος θανατηφόρου τρομοκράτη. Δεν με άφησαν ούτε να πάω σπίτι για να πάρω τα χάπια και το αποσμητικό μου» είχε δηλώσει τότε η δημοσιογράφος, η οποία μεταφέρθηκε στην Αθήνα με χειροπέδες, μαζί με τον νεαρό Αφγανό.

«Αρκετοί θυμωμένοι νησιώτες κάλεσαν την αστυνομία λέγοντας ότι είχα μια ‘ύποπτη’ σχέση με έναν ‘παράνομο’⁣ άνδρα στο σπίτι μου». Η ίδια είχε εξηγήσει ότι δεν ήταν μυστικό ότι ο 23χρονος έμενε μαζί της, ενώ είχε γράψει για την ιστορία του σε διάφορα μέσα. «Το όλο θέμα με το ‘κρυφτό’ είναι γελοίο» είχε είπε. Η Beugel μάλιστα είχε καταγγείλει ότι η αρχική αίτηση ασύλου του νεαρού στην Ελλάδα απορρίφθηκε λόγω μεταφραστικών προβλημάτων στη συνέντευξή του.

Ingeborg Beugel: Η ανάρτησή της πριν τη συνέντευξη Μητσοτάκη

H Ολλανδή δημοσιογράφος, λίγη ώρα πριν τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μαρκ Ρούτε, είχε αναρτήσει στο Twitter πως οι δύο πρωθυπουργοί είναι «συνυπεύθυνοι για τα pushbacks και τη φρίκη των προσφύγων».

Η ανάρτηση της μετά την επεισοδιακή συνέντευξη

Μία μέρα μετά το επεισόδιο, η Ολλανδή δημοσιογράφος απαντά στα Ελληνικά ΜΜΕ ότι «Όλη η Ελλάδα μου επιτίθεται επειδή λέω την αλήθεια και στους δύο ψευδόμενους πρωθυπουργούς. Ο κ. Ρούτε είναι όσο ψεύτης είναι και ο κ Μητσοτάκης – για αυτό είναι και καλοί φίλοι. Λέγοντας το προφανές που όλος ο κόσμος γνωρίζει δεν μπορεί να αποτελεί προσβολή. Αυτοί οι ηγέτες προσβάλλουν τον κόσμο και το αξίωμα τους.»